ПРЕЗИДЕНТСЬКІ ВИБОРИ. Чотири дні до виборів, а кожен пятий француз досі не визначився, кого хоче бачити президентом. Бідні передмістя Парижа, як-от Ноай за годину від французької столиці, стали полем битви між двома фронтами – Національним ла Лівим. Лідери крайніх сил Марін Ле Пен та Жан-Люк Меланшон тиснуть на найболючіше, обіцяючи стабільну роботу та збільшення зарплат. Говорить місцевий м’ясник Бертран Валюр:

«Зараз політики намагаються заручитися пітримкою виборців. Однак щойно вони прийдуть до влади, ми не почуємо від них жодного слова про дрібний бізнес, хоча саме він поповнює скарбницю Франції».

Ноай – одне з депресивних містечок на півночі Франції. Рівень безробіття тут сягає 9%. Два роки тому в місті закрили фабрику з виробництва килимків для машин. Брати Аделіно та Хуліо Таварес були серед тих, хто погрожував підірвати підприємство, якщо їм не повернуть роботу. Це не допомогло, і зараз обидва перебиваються тимчасовими заробітками.

«Нам потрібен президент, який не дозволить, аби далі скорочували робочі місця, який буде підтримувати такий рівень мінімальної заробітної плати, що відповідає реальним потребам життя у Франції. Якщо чесно, я не знаю, чи в переліку кандидатів є така людина», – вважає Аделіно Таварес.

Саме розчарування французів у політиках-важковаговиках призвело до несподіваної популярності ультраправих та лівих сил. Ле Пен та Меланшон змагаються за третє місце у симпатіях виборців, лише на кілька відсотків відстаючи від головних суперників – чинного президента Ніколя Саркозі та соціаліста Франсуа Олланда.

 Copyright © 2012 euronews