Міністерство соціальної політики спільно з СБУ викрило шахрайські схеми на мільярди гривень у сфері соцвиплат тимчасово переміщеним особам із зони конфлікту на Донбасі. Про це повідомив профільний міністр Павло Розенко. Він наголосив, що ці дії керівництва Мінсоцполітики та СБУ стали об’єктом критики у ЗМІ.

«Ми розпочали боротьбу з «липовими» переселенцями, перекриваємо схеми, побудовані на соціальних виплатах тимчасово переміщеним особам, проводячи верифікацію людей, зареєстрованих як вимушені переселенці», — розповів Павло Розенко в ефірі одного з вітчизняних телеканалів. За його словами, внаслідок того, що було розпочато боротьбу з відтоком бюджетних коштів на окуповані території, з корупцією, зокрема в органах міграційної служби, соцзахисту, Пенсійного фонду, в місцевих органах влади, проти керівництва і Мінсоцполітики, і СБУ розпочато масовану інформаційну кампанію.

«Але ми чітко знаємо, що діємо правильно. Нас не зупинити. Ми рухатимемося далі й наводитимемо порядок у системі соціальних виплат», — цитує слова міністра прес-служба відомства.

Коментуючи інформацію щодо розбіжностей у списках переселенців Міжвідомчого координаційного штабу і Мінсоцполітики, Павло Розенко підкреслив, що це абсолютно різні списки, «які ніколи не збігалися і збігатися не можуть». «Ці списки навіть не коректно порівнювати. Звинувачувати нас у тому, що вони не збігаються, це все одно, що звинувачувати київське «Динамо» у тому, що там не грає Мессі», — зауважив міністр.

Павло Розенко нагадав, що на всі соціальні виплати переселенцям — пенсії, допомоги тощо — на рік передбачають близько 30—33 мільярдів гривень. «І проблема полягає в тому, що через шахрайські схеми частина цих коштів спрямовується на окуповану територію і є частиною доходів зокрема й представників терористичних угруповань», — зазначив він, наголосивши, що робота щодо верифікації соціальних виплат і перекриття злочинних схем триватиме й надалі. 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»