Розгром московської армії українським  військом  під проводом гетьмана Івана Виговського гідний наслідування. Нині на цій місцині під Конотопом природа нічим не нагадує про ті звитяжні і буремні події. Під літнім сонцем мирно шумить-переливається молода трава, тихо несе свої правічні води маленька річка Куколка, у голубій високості щебече птаство, витворюючи барвисту мелодію.

Але таку літню ідилію можуть легко порушити передзвін шабель і бердишів, відлуння гарматних і рушничних пострілів, іржання коней… Вони мовби прориваються крізь товщу часу і повертають пам’ять до далекого 1659-го.

Конотопська битва — одна зі сторінок української історії, яка зафіксувала блискучу перемогу об’єднаного козацько-татарського війська над московськими завойовниками. Гетьман Іван Виговський став уособленням військової і національної честі й мудрості, а очолювані ним козаки вкрили себе вічною звитягою і доблестю. Це була воістину історична перемога не тільки української зброї, а й українського духу.                           

На урочистості в Конотопі і Шаповалівці зібралися тисячі гостей з різних куточків України.

Хвилиною мовчання вони вшанували пам’ять про загиблих у тому далекому протистоянні  і сучасників — Героїв Небесної Сотні та учасників АТО. Поклали букети живих квітів до пам’ятного знаку Шаблі, що на в’їзді до Шаповалівки, потім святковою ходою, з розгорнутим 20-метровим прапором України, рушили до центру населеного пункту.

Голова Сумської ОДА Микола Клочко, заступник голови Сумської обласної ради Віра Лаврик, народний депутат України голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та інші виступаючі наголосили на неперехідності і вічності доленосного значення тієї перемоги.

Водночас вони провели паралель із жорстоким сьогоденням, коли на сході країни триває кровопролитне протистояння з агресором. Як і тоді, 356 років тому, так і нині перемога неодмінно буде за українським народом, який відстоює власне право на свободу і незалежність.

Учасники урочистостей поклали квіти до пам’ятника Іванові Виговському, на курган-могилу поблизу села Соснівка, де  відбувалася битва і де загинули тисячі українських козаків, кримських татарів та інших союзників.

У Конотопі відкрито пам’ятний знак на честь мужніх оборонців міської фортеці. Він виконаний у формі каменю, на якому вибиті державний герб України і перехрещені козацькі шаблі. Перед тим як назавжди залишитися на постаменті, він побував майже у 20-ти містах України. Як наголосив заступник голови Сумської ОДА Іван Боршош, патріотичний захід на конотопській землі ще раз ствердив: українці — миролюбний народ, однак за потреби готовий узяти до рук зброю і будь-якою ціною захистити себе і своїх дітей та онуків, як це зробили наші далекі предки.