Національна збірна України з футболу провела відкрите тренування в перший день збору напередодні двох товариських матчів із командами Кіпру та Вельсу. Чудовий настрій «синьо-жовтих» впадав в очі, гравці із задоволенням ділилися із журналістами своїми думками щодо двох наступних контрольних поєдинків. Про прекрасну атмосферу в команді розповів і Андрій Шевченко, на якого вже цього четверга в Одесі очікує дебют як тренера. «Хочеться з хорошої ноти розпочати свою професійну роботу. Атмосфера чудова, все дуже позитивно і добре напередодні двох відповідальних товариських матчів», — передає його слова прес-служба ФФУ.

Попри товариський статус протистоянь із Кіпром та Вельсом, «синьо-жовті» намагатимуться порадувати вболівальників двома перемогами, зазначив вінгер київського «Динамо» Андрій Ярмоленко. «Нам принципово перемогти. Тому що ми граємо вдома — перед своїми вболівальниками. Потрібно показати хороший футбол. Усі дорослі хлопці, усі вміють перебудуватися з клубної роботи на національну збірну. У нас тут немає «Динамо», «Шахтаря», «Дніпра» або «Зорі». Ми всі виступаємо за честь нашої країни», — сказав один із лідерів головної команди країни.

Працювали збірники в понеділок переважно у «квадратах» і за допомогою вправ на утримання м’яча, згадуючи старі зв’язки та ігрові напрацювання. Тренувалися поки що без Дениса Бойка  (голкіпер «Бешикташа» зазнав незначного пошкодження в останньому матчі турецької першості з «Антальяспором») та Євгена Хачеріді (захисник «Динамо» зліг на кілька днів з ангіною), однак у тренерському штабі розраховують, що футболіст буде готовий зіграти у київському спарингу з командою Вельсу.

Тим часом головний тренер національної збірної України Михайло Фоменко та захисник

команди Артем Федецький зустрілися з представниками мас-медіа. Керманич національної збірної визнав, що ситуації, коли так багато ключових для команди гравців травмовано, у нього ще не було за тренерської кар’єри. Сергій Рибалка, Євген Коноплянка, Ярослав Ракицький також зазнали пошкоджень. Але Михайло Фоменко вже визначився з гравцями, які найближчим часом отримають виклик. «Запросимо до збірної Селіна та Путівцева, подивимося на їхні можливості у майбутніх товариських матчах. Чому Путівцев? Він може зіграти як у центрі, так і на фланзі. Решта — здорові і, сподіваюсь, такими й залишаться після матчів за свої клуби. Хлопці розуміють, яка важлива подія на них чекає цього літа. Таке буває нечасто у спортивній кар’єрі. Усі приїжджають до збірної із великим задоволенням», — зазначив головний тренер національної збірної.

 «На Євро-2016 ми зможемо взяти лише 23 футболістів. На теоретичних заняттях говоримо хлопцям, що не ми обираємо склад на гру, а саме футболісти мають змушувати нас своєю діяльністю це робити», — поділився Михайло Фоменко секретами тренерської кухні.

Захисник збірної України Артем Федецький відзначив надзвичайну важливість присутності дванадцятого гравця на трибунах під час останніх матчів, які команда проведе на території України. «Хочеться запросити всіх уболівальників, нам потрібні ваші підтримка та дух, який супроводжував наш колектив упродовж відбору. Ми виходили на поле й відчували вашу підтримку. Майбутні матчі — генеральна репетиція перед Євро, і своєю грою ми намагатимемося віддячити всім прихильникам нашої команди. Запал наших уболівальників ми спробуємо забрати з собою до Франції!» — звернувся Артем Федецький до вболівальників.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»