Державна регуляторна служба України (ДРС) нещодавно проаналізувала інформацію про перевірки суб’єктів господарювання, проведені протягом січня — травня 2015 року різними міністерствами та відомствами. Про результати такого аналізу розповіла її голова Ксенія Ляпіна.  За її словами, їх кількість  зменшилася у десятки разів порівняно з аналогічним періодом торік, а мораторій — дієвий інструмент у зменшенні тиску на підприємництво.

За цей період контролюючі органи провели 3224 планові та 53148 позапланових перевірок. Протягом 1 півріччя 2014 року, за наявною у ДРС інформацією, проведено мінімум 233 488 планових та 101 966 позапланових перевірок.

Питання отримання контролюючими органами дозволів Кабміну України на проведення перевірок в умовах чинності мораторію врегульовано постановою уряду від 13.08.2014 р. № 408, що затверджує перелік контролюючих органів, яким такі дозволи надають.

11 контролюючих органів скористалися такою можливістю. За дозволами Кабінету Міністрів України було проведено 22 574 перевірки.

Однак протягом січня — червня 2015 року 11 контролюючих органів повністю або частково проігнорували мораторій та проводили перевірки.

За інформацією Ксенії Ляпіної, Держекоінспекція, Державна служба з надзвичайних ситуацій, Держенергонагляд, адміністрація держспецзв’язку більшість перевірок провели згідно з отриманими дозволами Кабміну, проте вони порушили мораторій, проводячи перевірки за непроцесуальними документами (листами) правоохоронних органів та прокуратури.

Незважаючи на чіткість обмежень, Міністерство охорони здоров’я, Держекоінспекція, Держсільгоспінспекція, Державіаслужба, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, ДСНС, Мінкультури, Держенергонагляд, адміністрація держспецзв’язку  вимоги закону проігнорували. Такі дії свідчать про наявність у діяльності цих органів корупційних ризиків. 

Відділ економіки
та державного управління
«Урядового кур’єра»