Напередодні XXIII з’їзду хірургів України, ключовою темою якого стала організація допомоги пораненим, у Національному інституті хірургії і трансплантології ім. О. О. Шалімова відбувся  пленум правління Асоціації хірургів. На ньому обговорювали управлінські та медичні проблеми воєнно-польової медицини.

Так, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський зазначив:

— На з’їзді говоритимемо, як удосконалювати надання першої медичної допомоги  пораненим, покращити транспортування, первинну хірургічну обробку рани, медикаментозне забезпечення, маршрутизацію хворого в заклади спеціалізованого рівня, наприклад, в Інститут хірургії і трансплантології ім. О. О. Шалімова, де лікуються такі хворі.

Від першої хірургічної допомоги залежить 70% успіху лікування, вважають фахівці інституту. Адже через неправильне медичне втручання витрати на лікування збільшуються в 5—6 разів. У середньому лікування одного пораненого становить 100—150 тисяч гривень, хоч у складних ситуаціях потрібні значно більші кошти, а перебування хворого в стаціонарі розтягується на місяці.

— На з’їзд запрошено провідних фахівців США, Чехії, Молдови. Сподіваюсь, їхні знання будуть корисними. Та й нашим лікарям є чим поділитися з колегами. Не завжди маючи матеріальне оснащення, вони виконують дуже складні операції, — сказав на  пленумі правління директор Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О. О. Шалімова Олександр Усенко.

За рік у стаціонарі Інституту Шалімова  проліковано понад 70 тяжкопоранених бійців. Вони та інші учасники АТО отримують допомогу безкоштовно, попри те, що бюджетного фінансування не вистачає. Великий обсяг допомоги надають волонтери, долучаються й лікарі, які неодноразово перераховують на такі потреби частину своєї зарплати.

Відділ гуманітарних проблем
«Урядового кур’єра»