Щоб повернути собі гарне самопочуття і зберегти здоров’я, слід дотримуватися так званих законів здоров’я. Серед з них – закони руху, води, повітря, правильного харчування тощо. Про це розповіла головний лікар природно-оздоровчого комплексу «Буковинська черешенька» Юлія Шеренговська.

Звісно, слід постійно стежити за станом свого організму. В цьому допомагає спеціальна медична техніка. Не варто вважати, що таке обладнання потрібне лише медичним закладам – тонометри, глюкометри, інгалятори, термометри незамінні і вдома. MedShop24, інтернет-магазин медтехніки і медобслуговування в Україні: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса – пропонує широкий вибір медичної техніки як для дому, так і для медзакладів. Перевагами покупки таких товарів в Інтернеті є не лише нижча ціна, а й широкий вибір моделей і можливість замовлення потрібного виду техніки.

Тож як варто дбати про свій організм, щоб проблем зі здоров’ям не виникало? Першим законом здоров’я, за словами Юлії Шеренговської, є закон води. Як виглядає механізм старіння з точки зору закону води? Коли дитинка лише народжується, в її організмі в середньому 75 відсотків води. У міру старіння організму цей відсоток зменшується. І чим менше в тілі води, тим гірше з клітин виводяться шлаки та інші «відходи». З роками ці відходи викликають хвороби, прискорюють старіння і врешті призводять до смерті.

Щоб запобігти цьому і втримати нормальну кількість води в організмі, Юлія Шеренговська радить таке.

♦ Споживання надміру солодкої, тваринної, смаженої їжі призводить до втрати води з тіла. Також може бути заниженим вміст води при надлишковому вмісті жиру в організмі. Тож якщо ви будете пити вдосталь води, але при цьому будете худнути, відсоток рідини в організмі повернеться до норми.

♦ Важливо розуміти, що не кожне джерело рідини є цінним джерелом поповнення водних запасів організму. Так, кава, алкоголевмісні, солодкі газовані напої мають сечогінний ефект – вони не затримуються нашим організмом і не приносять користі.

♦ Повноцінними джерелами води, крім самої води, є легкий трав’яний чай чи вода з соком лимона. Соки, кисіль, молоко мають розглядатися як їжа, а не як засіб поповнення водних джерел організму.

♦ Серед усіх органів у мозку відсоток води найвищий – 85. Тому перша ознака зневоднення – це розумова втома. Наступні ознаки браку води – насичений колір і запах сечі, поява запаху з рота і спраги під час їжі. Дехто дивується, що на три прийоми їжі на день наш організм виділяє 5-7 літрів травних соків (слина, шлуковий сік, жовч, підшлунковий сік) Тобто коли ми їмо, соки виділяються і наш організм при нестачі води відчуває спрагу.

♦ Багато людей з дитинства навчилися сприймати напади спраги як сигнал голоду. Спробуйте пити тоді, коли відчуваєте слабкість чи невчасний голод – бажання поїсти між прийомами їжі. Багато людей саме через такі перекуси має зайву вагу.

♦Якщо ви страждаєте на закрепи (опорожнюєтеся рідше, ніж раз у 1 – 1,5 доби), це значить, що вам треба випивати не менше 2 літрів води на добу.

Надія ДМИТРІЙЧУК
для «Урядового кур'єра»