У норвезькому Форде триває чемпіонат Європи з важкої атлетики-2016. Турнір ліцензійний перед майбутніми літніми Олімпійськими іграми  в Ріо-де-Жанейро. Тому в цьогорічній континентальній першості бере участь рекордна кількість спортсменів — 411 з понад 40 країн. Збірну команду України з важкої атлетики представлять сім  жінок та п’ять  чоловіків. І першими на подіум вийшли  жінки у легких вагових категоріях.

Зокрема, першою з українок стартувала  Яна Дяченко у ваговій категорії до 48 кг. Спортсменка з Луганщини в підсумку  виборола бронзову медаль у поштовху з результатом 98 кг, а за сумою двоборства наша важкоатлетка увійшла до п’ятірки кращих на континенті з результатом 176 кг (ривок 78 кг + поштовх 98 кг).

«Шкода, не змогла реалізувати себе в ривку, та  це спорт! Обов’язково зроблю висновки і працюватиму далі над помилками», — підсумувала свій виступ Яна Дяченко.

Перше місце у жіночій категорії до 48 кг посіла туркеня Сібель Конак, друге — італійка Дженні Катерина Пальяро, третє — румунка Моніка Сунета Ченгері.

Наступного змагального дня представниця Одещини Юлія Паратова здобула «срібло» у ваговій категорії до 53 кг.

Українська спортсменка також отримала «мале «золото» у ривку з результатом  94 кг. У поштовху судді не зарахували Юлії перші дві спроби у 108 кг, третю спробу з аналогічною вагою було вдало зараховано. Сума двоборства Юлії Паратової — 202 кг (94+108).

«Задоволена результатом у ривку: до цього мені важко давалася вага понад  90 кілограмів у цій вправі. А ось у поштовху не дуже задоволена результатом —  не зарахували перші спроби, працюватиму  над цим і надовго запам’ятаю цей виступ. Нашим дівчатам, які виступатимуть  в інших категоріях, хочу побажати терпіння. Боріться до кінця, зубами гризіть штангу, але підіймайте!» — поділилася враженнями після виступу Юлія Паратова.

Учора на чемпіонаті Європи виступали ще дві українських спортсменки: у категорії до 58 кг Анастасія Келар та Вероніка Івасюк.

Під час чемпіонату Європи-2016 відбувся виборчий конгрес до Європейської федерації важкої атлетики, на якому обрали  склад керівного органу з важкої атлетики на наступні чотири роки.  Цього року на конгресі були присутні 44 представники європейських країн.  Таємним  голосуванням президентом EWF переобрали  італійця Антоніо Урсо, генеральним секретарем — турка Хасана Аккуса, які до цього очолювали європейську федерацію. А до складу виконкому EWF одним із 6 членів обрали олімпійського  чемпіона  віце-президента Федерації важкої атлетики України Олексія Торохтія.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»