Нещодавно відвідувачів харківського Центрального парку культури і відпочинку імені Горького  подивували витинані і, на перший погляд, незрозумілі конструкції, що виросли побіля роледрому. А насправді це — станції технічного обслуговування велосипедів, аналогів яких ще немає в Україні. Вело-СТО встановили в рамках Європейського тижня мобільності, який вперше за підтримки міської ради офіційно проходив у Харкові. Тут можна обслуговувати відразу три веломашини, зручно розмістивши свій багаж чи особисті речі. СТО надає можливість безкоштовного користування насосом для будь-якого типу коліс, розвідним ключем, універсальним набором шестигранників і викруток, спицевим або «сімейним» ключами. Заїхавши на СТО, велосипедисти можуть усунути найпоширеніші поломки: накачати спущене колесо, закрутити гайки, полагодити регулювання передач.

«Для повсякденного використання — це хороша станція техобслуговування. На роледромі була велика потреба в СТО, адже тут проводять тренування і велосипедисти. Отож, буває, кілька десятків чоловік в день під’їжджають і просять то ключ, то насос, а тепер тут все це є. Сама ідея вело-СТО прийшла до нас з Європи, незабаром такі ж станції встановлять у Львові. Наше СТО проектував волонтер-архітектор», —  розповів заповзятий активіст велосипедного руху Михайло Калужинов. У департаменті спортивних іміджевих проектів та маркетингу Харківської міської ради повідомили, що протягом року в місті може з’явитися ще близько 20 таких СТО. Установка однієї станції техобслуговування велосипедів обходиться майже у 6 тисяч гривень.

Те, що вони будуть затребувані, не викликає жодного сумніву. Принаймні, це засвідчив останній загальноміський велопробіг, в якому взяли участь понад 2,5 тисячі  велосипедистів, лави яких зростають з року в рік. Для більш повного задоволення їхніх  потреб у середині жовтня в обласному центрі стартує будівництво першої сучасної велодоріжки.