Півроку тому для подолання викликів, що постали перед нашою державою, започатковано програму РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні». Цю програму, передбачену третім планом дій Ради Європи для України на 2015—2017 роки, розробила ця поважна міжнародна інституція спільно з українським урядом. Мета її — практично підтримати децентралізацію, зокрема через започаткування мережі регіональних офісів реформ, і сприяти територіальній реформі, що здійснюється шляхом об’єднання громад та міжмуніципальної співпраці.

Про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ В’ячеслав Негода, відкриваючи засідання наглядової ради Програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», члени якої оцінили зроблене під час першої фази реалізації й визначили орієнтири на рік наступний.

Як позитивний аспект він назвав нарощування співпраці міжнародних партнерських інституцій і передусім Ради Європи з вітчизняними реформаторами. Це дає нам змогу не зменшувати темпів змін, ключовим завданням яких найближчим часом є внесення змін до чинної Конституції України.

Керівник департаменту з питань демократії Генерального секретаріату РЄ Альфонсо Зарді теж належно оцінив перші здобутки української децентралізації, зауваживши, що всі 47 держав — членів Ради Європи підтримують наші кроки з децентралізації й реформи місцевого самоврядування. Про це свідчить істотна допомога, яку надають Україні країни-донори, передусім уряди Швейцарської Конфедерації та інших європейських держав.

Відповідаючи на запитання, чи триватиме співпраця РЄ з українським урядом, якщо парламент найближчим часом не знайде 300 голосів для ухвалення законопроекту щодо конституційних змін у другому читанні, зокрема через напружену ситуацію на сході країни, пан Зарді зазначив, що європейська спільнота все одно допомагатиме Україні. За його словами, і чинна Конституція дає змогу провадити зміни, не перешкоджає їм. Головне — мати політичну волю для реформування країни.

Учасники засідання були єдині в думці: вікна можливостей змінити країну на краще не можна про∂авити, тож конституційні зміни в частині децентралізації й реформи місцевого самоврядування — найефективніший каталізатор цього процесу.