КОНТРОЛЬ. Ситуація, яка склалася на ринку ліків в Україні, викликає серйозну стурбованість. Про це заявив на прес-конференції заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони Нестор Шуфрич. 

За дорученням Президента щодо забезпечення населення якісними та доступними лікарськими засобами, протягом останніх кількох місяців проведено численні перевірки на ринку ліків, у ході яких виявлено чимало порушень. Зокрема, йдеться про виготовлення і реалізацію фальсифікованих медичних препаратів.

Так, у Львівській області на двох безліцензійних складах виявлено і вилучено близько 200 тисяч упаковок, 596 найменувань різних препаратів, які перебували у незаконному обігу.

Начальник Головного управління нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства Генпрокуратури України Роман Андрєєв повідомив, що порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 321-2 КК України за фактом виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту та збуту завідомо фальсифікованих лікарських засобів за попередньою змовою групою осіб.

Перший заступник голови Державної служби України з лікарських засобів Інна Демченко поінформувала, що для 47 найменувань з вилучених ліків лабораторіями з контролю якості лікарських засобів Держлікслужби вже підтверджено ознаки фальсифікації. Серед фальсифікованих медикаментів — таблетовані та ін’єкційні форми лікарських засобів. Це найрекламованіші та вживані населенням препарати: енап КРКА (Словенія), анаферон дитячий, імпаза («Матеріа Медика», Російська Федерація), уролесан, L-лізину есцинат (Корпорація «Артеріум», Україна), кетанов («Ранбаксі», Індія), темпалгін («Софарма», Болгарія,) ротокан («Лубнифарм», Україна), доларен («Наброс», Індія), баралгетас («Югоромедія», Сербія), етанол 96 («Кілафф», Україна) тощо.

«Ці 47 найменувань ліків певної серії, які є фальсифікатом, вилучено з обігу і буде утилізовано. Триває робота з перевірки решти вилучених ліків», — сказала Інна Демченко. Вона також звернулася до громадськості з проханням повідомляти територіальні органи Держлікслужби про підозру щодо сфальсифікованих медичних препаратів. При такому зверненні територіальні органи негайно проводять перевірку й аналізи препарату.

Нестор Шуфрич нагадав, що чинним кримінальним законодавством суттєво посилено відповідальність за фальсифікацію ліків: від 5 до 8 років позбавлення волі. Якщо ж це мало тяжкі наслідки, то за такі злочини передбачено довічне ув’язнення. Такого раніше не було, передає позицію заступника Секретаря РНБО прес-служба цієї структури. «Головне — вберегти людей від наслідків уживання таких препаратів», — підкреслив Нестор Шуфрич. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»