ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ

Нові технології, що апробовуються на Буковині, допоможуть адмінреформам у державі

З ініціативи голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайла Папієва  в регіоні реалізується експеримент, підтриманий Президентом Віктором Януковичем і урядом, з упровадження системи електронного врядування, повідомили в управлінні з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернівецької облдержадміністрації. Постановою Кабінету Міністрів передбачено створення в області інтегрованої інформаційно-аналітичної системи регіонального управління.  Метою цього пілотного проекту є створення інтегрованої інформаційно-аналітичної системи регіонального управління (ІАСУ) та побудова високотехнологічної системи урядування на території краю, що поєднує існуючу ланку державного управління з перевагами сучасних інформаційних технологій та забезпечує повноту реалізації конституційних вимог щодо відповідальності держави перед людиною за свою діяльність.

Експеримент передбачає впровадження новітніх інформаційних технологій в систему державного управління та побудову на регіональному рівні діючої моделі майбутньої системи електронного урядування в Україні. В основу його будуть покладені найкращі інформаційні технології і передовий світовий досвід створення подібних систем. Зокрема технологія X-Road, що успішно реалізована в Естонії, передбачає створення єдиної системи обміну інформацією між територіальними органами міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, територіальними органами фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, органами місцевого самоврядування та підпорядкованими їм підприємствами, установами, організаціями.

Це забезпечить достовірний облік трудових, матеріальних, енергетичних, природних та інших ресурсів області, дозволить подолати відомчу роз’єднаність та суттєво вдосконалити роботу державного апарату, а також зменшити рівень тінізації економіки, підвищити рівень захисту найманих працівників та створити умови для обслуговування населення державними установами з використанням засобів Інтернету. Побудова такої системи в Чернівецькій області та розповсюдження набутого нею досвіду на інші регіони України сприятиме проведенню адміністративної реформи в державі, створить умови для відкритості влади, подолання корупції, зменшення адміністративних витрат та часу на надання державних послуг населенню.