АКТУАЛЬНО. Минуле літо стало особливим для миколаївських рибалок. На берегах Інгулу та Південного Бугу з’явилися тонни мертвої риби. Особливістю цього року було те, що риба почала «задихатися» не в серпні та вересні, як зазвичай, а набагато раніше. Подібні явища викликають велике занепокоєння в екологів. Природоохоронці впевнені, що мор риби останнім часом — свідчення глибинних негативних процесів, що відбуваються у водоймищах області.

— До екологічного лиха вже недалеко, — переконаний відомий миколаївський еколог, директор Південної філії Інституту екології НЕЦ України Олег Деркач. — Причин щорічних заморів риби кілька. Перша —надмірне потрапляння у воду азотно-фосфорних сполучень (добрив, каналізаційних зливів, миючих засобів. — Авт.). Ці біогени створюють цілюще середовище для розмноження водоростей, що споживають надмірну  кількість кисню. Потім його не вистачає для риби, яка задихається.

Також до причин заморів Олег Михайлович зараховує кліматичні перепади та аномальну спеку, що в поєднанні з викидами призводить до негативних наслідків. Та й самі водойми вже не ті, що були раніше. Річки Південний Буг та Дніпро втратили здатність до самоочищення, перетворилися на стоячі водойми, бо воду забирають водосховища. Тож до Чорного моря річки «приходять» знесиленими і не такими повноводними. Порушено водну екосистему, — впевнений еколог, — а антропогенний чинник, на жаль, лише посилює негатив.

Такої ж думки і представники Миколаївського держуправління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства. Справді, сьогодні зменшилася природна течія річок Південний Буг та Інгул. Як наслідок, акваторії цих водоймищ «заростають», що знижує ефективність нересту та призводить до явищ масової задухи риби.

Також, як зазначають в управлінні, за останні роки через розвиток портів і портових терміналів зросли обсяги гідромеханізованих робіт в акваторії Дніпро-Бузької системи. Переміщення великих обсягів грунту посилює антропогенне навантаження на акваторії Бузького та Дніпро-Бузького лиманів. Все це може призвести до поступового знищення рибопромислової галузі Миколаївщини.

З огляду на це прийнято рішення щороку проводити роботи із вселення риб біо-меліорантів до річок Південний Буг та Інгул. Крім цього, розпочати проектування рибовідновлювального комплексу потужністю 1 млн екземплярів  за рахунок коштів, передбачених на компенсацію шкоди рибному господарству за будівництво Ташлицької ГАЕС.

А поки комплекс проектується, роботи із зариблення акваторії миколаївських річок уже проводять. На сьогодні, за інформацією управління, у Південний Буг та Інгул випустили вже 80 тисяч молодих особин товстолобика та коропа.