Часто Росію у нас називають «північний сусід». Але погодитися з цим не можна. Достатньо глянути на карту, як одразу стає очевидним, що північний сусід України — Білорусь. Відповідно негативний підтекст, який зі зрозумілих причин вкладається у слова «північний сусід», стосується Білорусі, що некоректно.

Отже, потрібно уточнити географічне розташування Росії щодо України. Гадаю, це доцільно робити, спираючись на відомості про положення центрів держав, а саме географічних центрів. В Україні він розташований у Черкаській області біля міста Шпола і має такі координати: 49°01’39’’ північної широти і 31°28’58’’ східної довготи. Існують відомості і про географічний центр Росії — він лежить у Красноярському краї й має координати 66°25’ північної широти і 94°15’ східної довготи. До слова, це місце абсолютно безлюдне — поряд немає жодного населеного пункту.

За наведеними даними можна встановити відстань між центрами двох держав, а також азимут уявної лінії між ними. Ця відстань сягає майже 4 тисячі кілометрів. Щодо азимуту, іншими словами, кута від північного напрямку, то він становить близько 38°. Отже, географічний центр Росії відносно географічного центру України розташований на північному сході — відмінність від цього напрямку становить лише 7°. Близьке до Києва й розташування російської столиці — вона також лежить на північному сході: азимут становить 36°.

Отже, Росія щодо України розташована на північному сході і за потреби доцільно вживати синонімічне словосполучення «північно-східний сусід». Додамо, що таке означення сусідньої країни не лише правильне географічно, а й історично. 

Віктор ВИШНЕВСЬКИЙ,
доктор географічних наук,
для «Урядового кур’єра»