Злочинний бізнес на «самопальних» алкогольних та тютюнових товарах організували троє жителів міста Володимир-Волинський. Правоохоронці й самооборонівці, які отримали про це оперативну інформацію, встановили його місцеперебування, і поклали край незаконному збагаченню ділків.

— Масштаби організації незаконної торгівлі здивували навіть бувалих оперативників. Під час проведення санкціонованого обшуку було вилучено понад тридцять тисяч пляшок горілки різних видів та понад шістдесят тисяч пачок цигарок, — повідомили у прес-службі Управління МВС України у Волинській області. — На частині продукції не було акцизних марок або ж походження їх, делікатно кажучи, викликало певні сумніви. Приблизна вартість вилученої продукції оцінена в понад півтора мільйона гривень.

Нині всю цю підакцизну продукцію вилучено з незаконного обігу. Тепер роботу мають експерти, адже призначено дослідження. Зокрема вивчають фізико-хімічні показники спиртовмісної речовини. Чимало питань виникає і під час експертизи вилучених документів.

За фактом масштабного порушення податкового законодавства розпочато кримінальне провадження за статтею 204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України. Вона передбачає, що за незаконне придбання для збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування для збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів, винних карають штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення.

Якщо ж буде з’ясовано, що підакцизні товари виготовляли з недоброякісної сировини (матеріалів), що становлять загрозу життю і здоров’ю людей, чи мав місце незаконний збут таких товарів, що призвело до отруєння людей чи інших тяжких наслідків, то кара значно суворіша: позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років із вилученням та знищенням вироблених товарів та з конфіскацією обладнання для її виготовлення.