У президента Росії Володимира Путіна був план бліцкригу в Україні, який розбився об опір українців і антиросійські санкції.

Отже необхідно весь час чинити економічний і політичний тиск на Росію, оскільки весь світ повинен усвідомлювати, що Росія розуміє тільки аргумент сили, повідомляє Gazetaua.

Про це сказав посол України в Польщі Андрій Дещиця.

«Я переконаний, що у Володимира Путіна був план бліцкригу в Україні, але він був зупинений. Ключовими виявилися опір українців, підтримка Заходу, зокрема й Польщі, а також санкції ... Зявилися санкції та економічні проблеми в Росії, і це змусило його змінити тактику. Ми повинні усвідомлювати, що Росія розуміє лише аргументи сили», каже екс-голова українського МЗС.

За його словами, Майдан був початком великих змін. Найголовніше, чого ми добилися, це те, що люди в Україні вірять в себе і розуміють, що вони можуть домогтися багато чого. Цілі, які були поставлені на Майдані, тобто підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом, зміна влади або перевірки, все це в даний час здійснюється: «Сьогодні ми маємо демократично обраного Президента і Верховну Раду, і ми прийняли Закон про люстрацію. Але головне в тому, що сьогодні люди в Україні не бояться виходити на вулицю, щоб висловити свою підтримку або незгоду з роботою парламенту або уряду».

Також Дещиця зазначив, що Захід повинен посилити санкції проти Росії, оскільки Москва не виконує взятих на себе зобов'язань щодо вирішення українсько-російської кризи.

На його переконання, якщо Росія і надалі буде здійснювати ескалацію ситуації в східній Україні, то «немає іншого виходу, окрім посилення санкцій».

Дещиця зазначив, що незважаючи на спроби Заходу вирішити конфлікт з Росією дипломатичним шляхом, «варіант військової допомоги і поставок Україні зброї весь час повинен залишатися відкритим».