Що і як буде з певною частиною українських пільговиків з наступного місяця, «УК» вже неодноразово розповідав на своїх шпальтах. Проте є чимало нюансів і уточнень, про які людям не зайве знати. Тож нині деякі пояснення з цього приводу, особливо актуальні для киян, надав директор департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) Юрій Крикунов.

Він зокрема уточнив, що нині Єдиний державний реєстр пільговиків України обліковує 51 їх категорію. Для 26 з них порядок отримання пільг у серпні та надалі залишиться незмінним. А ось для решти 25 категорій він зміниться. Якщо рівень доходу на одну людину в такому домогосподарстві менший, ніж 1710 гривень на місяць, право на пільгу збережеться автоматично. Якщо ж статки вищі, це право буде втрачено. 1710 гривень — це нинішній розмір соціальної пільги, який з часом може змінюватися.

Нагадаємо, що йдеться про пільги на оплату за житлово-комунальні послуги, придбання скрапленого газу та встановлення й користування стаціонарним телефоном. А види доходу, які братимуть до уваги при розрахунках, — пенсія, заробітна плата та інші способи грошового забезпечення, стипендія, соціальна допомога (не одноразова), а для фізичних осіб-підприємців: для І групи — 1218 гривень на місяць, ІІ групи — 2436 гривень, ІІІ групи — 3564 гривні.

— Тож у серпні за липень 2015 року усі представники 25 категорій пільговиків, які підпадають під чинність нового порядку, навіть ті, кому з часом повідомлять, що їхній дохід на місяць менший за 1710 гривень і їхня пільга збережена, отримають квитанції на комунальні послуги без урахування пільг. А в наступному місяці буде зроблено перерахунок. Ті, у кого пільга збережеться, отримають її у вересні в подвійному розмірі як компенсацію за серпень. А кому вона відтепер не належить, той і далі її не отримуватиме, — пояснив посадовець.

І додав, що так відбуватиметься тому, що пільги ці обраховують не персоніфіковано і не вручну, а за допомогою програмного комплексу, отже техніці та людям потрібен час, аби обробити чималий обсяг інформації. Адже їм слід знайти в реєстрі тих людей, які відтепер не беззастережні дотримувачі пільги, і перевірити рівень доходів на кожного члена родини. Тож не пізніше кінця вересня 2015 року щодо усіх пільговиків мають ухвалити чітке рішення, отримуватимуть вони надалі пільги чи ні.

Юрій Крикунов також зауважив, що спочатку самому пільговикові для цього нічого робити не потрібно. Працівники управлінь соцзахисту самі дізнаються про рівень доходів пільговиків і визначать їхнє право. А пільговик отримає поштою лист із відповідним штампом та підписом, які засвідчать, що це офіційний документ з управління соцзахисту, де буде вказано: або він і надалі продовжить отримувати свою пільгу і для нього нічого не змінилося (там буде роз’яснення, що не слід нервувати, отримавши у серпні платіжку без пільги, адже у вересні ви отримаєте належну вам пільгу в подвійному розмірі як компенсацію за це), або його дохід перевищує соціальну норму і право на пільгу він віднині втрачає. А також у цьому разі — пораду звернутися за отриманням субсидії, яка для багатьох може бути навіть значно вигіднішою за нинішню пільгу.

Людина, яка може бути не згодна з вирахуваним доходом або знайшла помилку, має зібрати усі належні документи, які доводять, що її дохід все ж не перевищує соціальної норми на людину, і вже тоді особисто надати їх до управління соцзахисту за місцем проживання. І якщо помилку знайдуть, її обов’язково виправлять, а пільговик поновить своє право на пільгу. Часу для цього — до 25 серпня.