ЗАКОНОДАВСТВО

Відрахування до Пенсійного фонду врегулюють
 

Кабінет Міністрів своєю постановою вніс зміни до Порядку проведення Пенсійним фондом і його територіальними органами планових і позапланових перевірок платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Для того, щоб зменшити кількість і частоту здійснення перевірок, а також звузити коло суб’єктів господарювання, які підпадають під визначення високого й середнього ступеня ризику, передбачається переглянути критерії оцінки ступеня ризику від здійснення господарської діяльності платників єдиного внеску. Прокоментувати ці зміни ми попросили директора департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Миколу Шамбіра.

— Критеріями, за якими оцінюють ступінь ризику від провадження господарської діяльності щодо нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування й інших платежів, контроль за нарахуванням і сплатою яких покладено на Пенсійний фонд, визначено порушення порядку нарахування єдиного внеску, а також порядку сплати єдиного внеску й подання звітності органам Пенсійного фонду, — зазначив Микола Іванович.

♦ Зокрема, до високого ступеня ризику віднесені підприємства, які:

♦ використовують працю найманих осіб без нарахування єдиного внеску;

♦ зменшують у звітності суму нарахованого єдиного внеску за попередні періоди більш ніж на 20% загальної суми нарахованого єдиного внеску за останні 12 місяців, що передують звітному;

♦ порушують встановлені строки сплати єдиного внеску більш ніж на 365 днів.

До середнього ступеня ризику віднесені підприємства, що:

 ♦ зменшують у звітності суму нарахованого єдиного внеску за попередні періоди на 10—20% загальної суми нарахованого єдиного внеску за останні 12 місяців, що передують звітному;

♦ не дотримуються встановлених строків сплати єдиного внеску на 180 — 365 днів;

♦ порушують на понад 30 календарних днів встановлені строки подання звітності за три або більше звітні періоди поспіль;

♦ допускають помилки, неузгодженості у звіті, котрі призводять до заниження суми нарахованого єдиного внеску більш ніж на 25% суми нарахованого єдиного внеску за місяць.

Планові перевірки платників єдиного внеску з високим ступенем ризику проводять не частіше, ніж один раз на рік, із середнім — не частіше, ніж один раз на два роки, з незначним — не частіше, ніж один раз на п’ять років.

Прийняте урядом рішення, за словами М. Шамбіра, сприятиме здійсненню перевірок, у першу чергу тих платників, які порушують законодавство у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, і в цілому зменшить кількість планових перевірок платників. Передбачається, що суб’єктів господарювання, які належать до високого ступеня ризику, стане менше майже в чотири рази.