Рустам Мірзоєв, «Стілець», 2014.

Цей найбільший захід на теренах балтійського регіону визначає кращі художні галереї та митців Європи. Цього разу на його стендах було представлено 55 галерей сучасного мистецтва з 15 країн, у тому числі з Данії, Великобританії, Італії, Нідерландів, Франції, Німеччини. Їх відвідало близько 25 тисяч осіб.

Україна, яку обрали почесним гостем форуму, презентувала сім галерей. Одна з них — «Цех» — виборола гран-прі. Її очолює щорічний учасник ярмарку Олександр Щелущенко. Він працює з митцями українського походження з різних країн.

Євген Петров, «Даша з Уралмашу», 2014.

— Я щасливий з того, що маю змогу показувати оригінальне українське мистецтво в Литві, — зазначив Олександр. — Тут його розуміють більше ніж вдома.

Ще один український митець став володарем гран-прі — Микита Шалений з Дніпропетровська. Його інсталяція «Сибір» зроблена з майже однієї тисячі китайських рушників зеленого, сірого й чорного кольорів. Робота одразу привертає увагу. Ось що він розповів про свій задум: «Після анексії Криму це своєрідна пересторога від зазіхань сусіда. Також слід пам’ятати, що на планеті ще збереглося чимало незайманих лісових територій. Їх слід ретельно берегти. Бо Земля — живе тіло, а людина — духовна субстанція, і одне без одного вони не можуть існувати».

Мартинас Гаубас, «Контейнер».

Дебютували на форумі, але одразу привернули увагу до своєї творчості київський художник Гліб Вишеславський та художниця з Дніпропетровська Кinder Альбом. Через власні відчуття й переживання вони показали відвідувачам складну ситуацію в нашій країні.

Утретє бере участь в ярмарку ArtVilnius паризька галерея «Караван». Її артдиректор виходець із Грузії Шалва Хаханашвілі. Він давно співпрацює з Арт-академією Литви та українським культурним центром у Франції. Творче кредо «Каравана» — об’єднати митців з різних континентів, які мають спільні мистецькі принципи. Щодо робіт українських художників він висловився так: «У більшості з них очевидна пульсація часу й подій. Проте завжди відчувається пошук позитивного виходу зі складної ситуації… Інакше не було б митця. Я впевнений, що мир переможе».

На закритті форуму його незмінний президент Діана Стомене відзначила, що ArtVilnius і надалі пропагуватиме сучасне мистецтво, підтримуватиме однодумців, відкриватиме нові імена. А українським митцям побажала миру, стабільності й якнайшвидшого вступу до Євросоюзу. 

Віра ДОЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»