Від завантаженого транспортом проспекту Свободи вулиця Леся Курбаса всього за кілька метрів. Але тут уже не відчувається його гамору. Невдовзі, запевняють автори проекту реконструкції, коли підростуть молоденькі деревця катальпи, перехожі зможуть сховатись і від спекотного сонця.

А поки що вони звертають із центральної магістралі на Курбаса, аби на власні очі переконатися, що колишня імпровізована автостоянка зникла. Натомість середньовічна вузенька вулиця з порепаним асфальтом і купами сміття стала як із картинки і наче просторішою. Такого ефекту досягнуто завдяки усуненню тротуарів. Усю дорогу замостили штучною бруківкою.

— Простір розподілився на три зони: літніх майданчиків, громадсько-притеатральну і невеличку парковку з виїздом на вулицю Тиктора, — розповів один з авторів проекту Олександр Шутюк.

Пішохідну вулицю Леся Курбаса місцеві ресторатори та підприємці лише починають обживати. А як використати нову пішохідну зону, вже знають у колективі Театру імені Леся Курбаса: готують вуличну виставу про історію свого храму Мельпомени. На неї львів’ян запросять у вересні.

— Це буде шоу з візіями, різними співами. Можна використати і саму площу, і будинок театру. Частина дійств може відбуватися на балконі, — ділиться планами художній керівник Театру ім. Леся Курбаса Володимир Кучинський. — Прекрасно, що тепер маємо такий простір.

Реконструкцію здійснювали спільними зусиллями: частину коштів надали з міського бюджету, решту — власники бізнесових структур, розміщених на вулиці. Обійшовся ремонт у 500 тисяч гривень.

А її родзинкою, ділиться Львівський міський голова Андрій Садовий, має стати пам’ятник Вацлаву Гавелу, який свого часу гостював у Львові. Але це буде особливий пам’ятник, який, за творчим задумом, пасуватиме театральній атмосфері вулиці, адже Гавел був ще й драматургом.

Стати пішохідною невдовзі може ще одна вуличка — Михальчука. Тож, зазначив радник Львівського міського голови Олег Шмід, разом із симпатичним пішохідним проходом Крива Липа за проспектом Свободи буде маршрут для прогулянок.