Останні дні на Сумщині позначилися низкою резонансних справ у сфері податкового законодавства. Правоохоронці виявили спробу ухилення від сплати податків у нафтогазодобувній галузі на суму 16 мільйонів гривень і змусили ПАТ «Укрнафта» розрахуватися з державою.

Як повідомила прес-служба Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області, службові особи підприємства, що  видобуває вуглеводневу сировину (нафту, газ та газовий конденсат), подали уточнювальні податкові декларації, у яких безпідставно занизили податкові зобов’язання на 16 мільйонів гривень. Відомості про скоєння злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків і зборів), внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Триває слідство.

Водночас в. о. начальника ГУ ДФС у Сумській області Олексій Мазуренко повідомив, що завдяки професійним зусиллям працівників ДФС краю державі повернуто перші 4,6 мільйона податкового боргу ПАТ «Укрнафта» — одного з найбільших боржників бюджету України.

Велика заборгованість підприємства виникла ще торік через несплату поточних платежів. До того ж нафтовики постійно зволікали зі стягненням боргу та блокували дії органів ДФС.

Фахівці служби доклали неабияких зусиль, аби повернути належне державному бюджету. Так, ГУ ДФС у Сумській області неодноразово зверталося до Сумської обласної ради з проханням ініціювати перед Державною службою геології та надр України призупинення терміну дії спеціальних дозволів на користування надрами. За наданими матеріалами було порушено низку справ. Разом з тим описано 104 позиції найменування майна та 624 свердловини, розташовані на території нашої області.

На виконання рішення Вищого адміністративного суду України, винесеного 16 лютого цього року, працівники служби минулого місяця направили інкасові доручення на рахунки платника ПАТ «Укрнафта» у банках, які його обслуговують. Днями справа зрушила з місця, і бюджет отримав перший транш заборгованості. Але остаточну крапку ставити зарано, бо до повного розрахунку ще далеко.