Українські вишиті сорочки неперевершені за красою. Це насамперед спадає на думку під час ознайомлення у світлиці Вінницького обласного центру народної творчості з експозицією виставки традиційної подільської вишивки, яку організували Андрій та Інна Єрмакови.

Вони уродженці Донецької області і багато років жили в Луганську, де працювали кожен у своєму жанрі. Але війна на сході країни змусила їх переїхати до Вінниці. Андрій володіє багатьма різновидами техніки вишивки і  свого часу став активним учасником інтернет-ресурсу «Спілкування за вишиванням», де обмінювався інформацією та брав участь у всеукраїнських та регіональних заходах, організованих цією спільнотою. Він  готував до друку видання з особливостей крою та вишивки народного строю, але війна завадила виходу книжки. Інна —  учасниця міжнародних фотовиставок, а також персональних — в Києві, Одесі, Ялті, Хмельницькому. Вона є фіналісткою кількох салонів під егідою FIAP. Працювала завідувачем кафедри художньої фотографії Луганської державної академії культури і мистецтв. У Вінниці працює старшим викладачем кафедри журналістики Донецького національного університету та викладачем спецдисциплін в міжрегіональному центрі реабілітації інвалідів «Поділля».

Восени минулого року подружжя Єрмакових організувало «Подільську студію вишивки «СвоєРідне», де безкоштовно навчають усіх бажаючих, а також проводять пошукову, дослідницьку і наукову роботу, вивчаючи основні осередки вишивки Східного Поділля. Нинішня виставка «Код всесвіту — в узорах загадкових» покликана привернути увагу широкого загалу до вишивки Вінниччини як до унікального явища в матеріальній культурі нашого народу. «Основу цієї колекції сорочок становлять приватні зібрання, дуже велику частину нам люб’язно надав історико-культурний заповідник «Буша». Не завжди люди розуміють цінність давніх сорочок, тому одна з основних ідей  виставки саме просвітницька», — сказала Інна Єрмакова.

В експозиції представлено світлини традиційних орнаментів, 60 старовинних сорочок, найдавніша з яких кінця ХІХ століття, і зразки орнаментів, виконані на полотні. Зібрання демонструє високу майстерність, красу і вишуканий смак українських сорочок.