ЛІТЕРАТУРА. Це визнання, зазначає літературознавець, кандидат філологічних наук, доцент Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Оксана Івасюк, засвідчив вибір Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000», яке спільно із Чернівецьким видавництвом «Букрек» видали вибрану поезію, написану сімдесятилітнім поетом за останні десять років його життя у третьому тисячолітті. Збірка Леоніда Талалая «Безпритульна течія» започаткувала в країні нову літературну серію: «Третє тисячоліття: українська поезія».

Цю серію продовжать молоді й талановиті українські майстри поетичного слова, «бо українська поезія так набухла, що про неї має знати світ». Тож у подальших спільних планах видавництва та Міжнародного благодійного фонду, розповідає генеральний директор «Букреку» Дарина Максимець, видати переклад цієї збірки англійською.

Співпраця видавництва з Фондом починалася з соціальних програм – видання і здешевлення підручників для національних меншин – румунів, молдаван,  гагаузів. А шлях до видання поетичної збірки – з творчого вечора на Буковині, уродженця Харківщини, що жив і працював на Донеччині, нині мешканця особливого острівця столиці, в прямому і переносному значенні цього слова, Леоніда Талалая, який увібрав всі окремішності та спільності менталітету мешканців різних регіонів України, переплавивши їх у своїх духовних і душевних глибинах в ліричну простоту та щирість, куди й направду «впадаєш, як у єресь». «І вже нічого не змінить, мов обривається дорога, і пізно щось просити в Бога, і навіть соромно просить».

На думку літературних критиків, його творчого побратима лауреата Шевченківської премії Василя Герасим’юка, поезія Леоніда Талалая цікава, навіть унікальна тим, що не піддається жодній кон’юнктурі і на «святі життя», де більше мільйонерів, аніж поетів,  «на етапі «зміни масок» його адекватне слово залишається самим собою» і плине в течії натурфілософськості, «не виголошуючи нічого рокітливо-дерзновенного з естради, тим більше – з трибуни». Впевнені: нашому сучасникові захочеться притулитися до цієї течії чаруючого поетичного слова.