УРОЖАЙ-2012. Жнивна пора прийшла на Чернігівщину з літніми грозами. Якщо дощовий червень був на благо і додавав хлібним колоскам ваги, то нині, за словами аграріїв,  головне — вчасно вихопити збіжжя з поля. Тим паче, на відміну від південних регіонів України, де посуха значною мірою зашкодила урожайності, в області очікується великий хлібний вал. Навіть за попередніми і поки що дуже обережними прогнозами місцеві, хлібороби налаштовані зібрати приблизно  2,5 млн тонн зерна.

Урожай на Чернігівщині добрий, головне — вчасно його зібрати. Фото надане Головним управлінням АПР ОДА 

— Радують уже перші результати цьогорічних жнив, —  розповіла начальник відділу організації виробництва та маркетингу продукції рослинництва головного управління агропромислового розвитку облдерж адміністрації Тетяна Мілютенко. — Сьогодні, приміром, у Носівському і Ніжинському районах одержують по 40 ц/га ранніх зернових, в Ічнянському — 44 ц/га, у Варвинському — 48,7 ц/га. На часі активний обмолот пшениці, жита, гороху, ячменю. Ранні зернові та зернобобові, яких цього року посіяно більш ніж  торік, дозріли на площі 320,3 тис. га.

Хороший урожай сформувався і на полях з ріпаками, яких у середньому по області намолочують 22,5, а в окремих районах — до 28 ц/га.

Варто зауважити, що на очікувану врожайність уплинули не лише сприятливі погодні умови, а й грамотне та вчасне проведення агротехнічних заходів. Нині все залежить від темпів збирання зернових. Адже колосся подекуди вже починає потріскувати. І хоч поки що не обсипається, поле вже, як говорять фахівці, «забалакало», отже треба поспішати.

Готові виконати свої функції і 1145 елеваторів, які приймають збіжжя нового урожаю. Також у сільгосппідприємствах подбали про пожежну безпеку  місць збирання, переробки і зберігання врожаю, забезпечення сільгосп техніки засобами пожежогасіння.