Напередодні Новорічно-Різдвяних свят увесь світ з ніг збивається у пошуках подарунків. Торгові мережі влаштовують масові розпродажі. Люди витрачають багато часу на біганину магазинами, відстежуючи цінові знижки заради того, аби придбати хорошу річ і зробити приємне рідним та близьким. Однак є й чимало тих, хто обирає не зовсім звичні вітання. Приміром, запрошує дорогу людину в подорож. Поїздка в засніжені гори чи у теплі краї на активний або пасивний відпочинок залишить безліч незабутніх вражень.

Таке саме задоволення, якщо не більше, можна отримати й не виїжджаючи у далекі мандри. Екзотичним подарунком може стати подорож на прогулянковому літаку чи гвинтокрилі над рідним містом та його околицями. Панорама не з кількох тисяч метрів в ілюмінаторі рейсового літака, а з висоти пташиного польоту заворожує. Розгледіти знайомі і незнайомі місця, помилуватися краєвидами не зсередини, а ніби ззовні, й навіть покружляти над деякими з них – ні з чим не порівнювані враження.

Замовити таку прогулянку можна у кількох містах України. У Києві вибір найбільший. Скажімо, тут до ваших послуг маломісний літак американського виробництва – надійний, зручний і до того ж не потребує міцного вестибулярного апарату в пасажира. Літак піднімається на висоту 300-450 метрів і розвиває швидкість 220 км/год. Салон комфортний, велика площа засклення кабіни, що дає змогу максимально насолодитися прекрасними краєвидами. Оскільки пасажир сидить поруч із пілотом, йому навіть дозволяють на якийсь час взяти штурвал і покерувати повітряним судном. Єдиний мінус – компанією прогулятися не вдасться: літак бере не більше двох пасажирів.

Прогулянка в небі може бути й екстремальнішою, коли можна спробувати самостійно пілотувати, здійснивши мрію дитинства. Польоти з інструктором абсолютно безпечні, адже відбуваються під наглядом досвідчених фахівців з багаторічним стажем, що мають за плечима тисячі годин польотів.

Пропозицій політати не бракує. Повітряне агентство запрошує любителів яскравих вражень відчути всі принади польотів на спортивних літаках або вертольотах. Подорож може бути не просто споглядальною. За бажання фахівці агентства виконують екстремальні фігури пілотажу, від яких захоплює дух і на все життя залишаються ні з чим не зрівнянні враження.

Якщо прогулянка на вертольоті, то під час неї можна не лише оглянути історико-культурні чи природні заповідники та сфотографувати їх, а й організувати перельоти в малодоступні місця до річок на риболовлю, на полювання чи на пікнік. Важливо, що місцевість і маршрут, яким збирається подорожувати клієнт, він обирає сам. Тож якщо ви готові політати й отримати масу незабутніх вражень, емоцій і вируючого в жилах адреналіну – гайда замовляти повітряну подорож.

Ірина ЛАШКО
для «Урядового кур’єра»