ВЗАЄМОДІЯ. Влада та громадськість ефективно співпрацюють у питанні реалізації ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», основні пріоритети якої спрямовані на забезпечення відкритості, прозорості державної політики та співпрацю з громадськістю під час ухвалення нормативно-правових актів. На цьому наголосив перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський під час першого засідання Координаційної ради з питань реалізації ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». 

«За рік з моменту започаткування цієї міжнародної ініціативи Україна на найвищому державному рівні зробила істотні кроки до реального впровадження її пріоритетів. Зокрема, Президент затвердив Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства, що наразі активно реалізується. Уряд запровадив практику проведення зустрічей з представниками інститутів громадянського суспільства для врахування їхньої думки під час підготовки рішень з важливих питань соціально-економічного життя», — зазначив Валерій Хорошковський.

Він також підкреслив, що український план дій з реалізації ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» розроблявся у тісній співпраці органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства: «Підготовка плану яскраво продемонструвала можливість консолідації зусиль влади та громадянського суспільства. Вважаю, саме тому наш план високо оцінено міжнародною громадськістю». При цьому перший віце-прем’єр висловив переконання, що така ефективна співпраця є ознакою нового рівня політичної культури. 

Валерій Хорошковський зазначив, що протягом останніх місяців здійснено низку заходів у рамках реалізації ініціативи. Зокрема, завершується підготовка законопроектів щодо діяльності органів самоорганізації населення, вдосконалення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», впроваджуються проекти електронного урядування тощо.

Втім, перший заступник глави уряду зауважив, що на регіональному рівні робота з впровадження ініціативи пробуксовує. Зокрема, майже в половині областей не помітно практично жодних зрушень. Тож члени Координаційної ради, серед яких представники Секретаріату Кабміну, міністерств, відомств та громадських організацій, прийняли рішення провести наступне засідання у розширеному форматі, запросивши керівництво облдержадміністрацій. Крім того, висловлено думку про необхідність проведення навчання для чиновників з метою підвищення їхньої кваліфікації у питаннях взаємодії з громадськістю, а також розробки та введення в експлуатацію єдиного тематичного веб-порталу, де громадяни мали б змогу докладніше ознайомитися з пріоритетами ініціативи та її реалізацією.