ПОЗИЦІЯ.  Група держав проти корупції (GRECO) за підсумками 54-го пленарного засідання прийняла рішення, в якому позитивно оцінюється посилення ролі Національного антикорупційного комітету України.  У рішенні GRECO також зазначається, що склад членів українського комітету показує, що в ньому представлені необхідні державні інститути — органи виконавчої, законодавчої та судової влади, а також правоохоронні органи. У зазначеному комітеті певною мірою представлено і громадянське суспільство. Крім того, в GRECO відзначають, що комітет не тільки ухвалює рішення щодо антикорупційних стратегій і планів, а й здійснює моніторинг їх упровадження.

Коментуючи це рішення, Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв, якого  призначено виконавчим секретарем Національного антикорупційного комітету, зазначив, що Україна дуже уважно прислухається до рекомендацій міжнародних експертів щодо заходів у боротьбі з корупцією. За його словами, йдеться не лише про правильне форматування структур, відповідальних за розробку антикорупційної політики та координацію діяльності влади в цій сфері, а й реформу всіх органів, що беруть участь у боротьбі з корупцією.

«Після прийняття нового Кримінального процесуального кодексу ми виходимо на реформу органів кримінальної юстиції і всієї правоохоронної системи», — цитує слова Андрія Клюєва прес-служба РНБО.

Водночас він зауважив, що створення самих структур і ухвалення найякісніших законів — важливо, але не достатньо: необхідно системно працювати, домагаючись їх неухильного та ефективного виконання.

«Корупція руйнує державу, є одним із головних гальм розвитку нашої країни. Наявність у керівництва держави політичної волі для нещадної боротьби з корупцією дає змогу розраховувати на успіх у найближчій перспективі», — резюмував Андрій Клюєв. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»