У Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка (Галерея мистецтв) відбулася урочиста церемонія вручення багатодітним матерям, які народили і виростили до 8-річного віку п’ятьох і більше дітей, посвідчень до почесного звання України «Мати-героїня» та відповідно нагрудних знаків. За материнську самовідданість, народження та зразкове виховання дітей, забезпечення умов для всебічного їх розвитку такої шани від держави і Президента удостоїлися полтавки Оксана Тихонова, яка народила 8 дітей, а також Любов Попова, Євгенія Данилець, Любов Бєляєва та Клавдія Холодняк, у яких по 5 дітей. Таким чином, віднині у Полтаві стало 54 матері-героїні.

Полтавський міський голова Олександр Мамай під час вручення нагород жінкам, які є гордістю міста і всієї країни, зазначив:

  Шанування матері — один із найсвятіших обов’язків кожного з нас. Адже мама — та людина, яка живе заради тебе, яка виховує тебе і турбується про тебе, яким би дорослим і самостійним ти не був, скільки б років тобі не було. Я кожного дня телефоную своїй мамі — вона завжди вислухає і зрозуміє, зуміє підтримати, дасть гідну пораду. Як батько і дідусь (має 4 онуків. — Авт.), я знаю, що увага дітей і онуків — найбільша вдячність за турботу. Тому бажаю всім нашим жінкам перш за все вдячності від дітей, щоб вони ніколи не забували про батьків, щоб завжди поверталися до рідного дому.

Багатодітна сім’я автора цих рядків із матір’ю-героїнею Євгенією Вікторівною у центрі. Фото надане автором

Також міський голова вручив кожній із нагороджуваних букети живих квітів і по одній тисячі гривень «на дрібні витрати».

А ще того дня подарунки від міського голови та громади міста для своїх малюків отримала і полтавка Марина Кочерга — у 2013 році в них із чоловіком Сергієм народилася трійня. А також подружжя вчителів — Людмила і Віталій Бринови, які виховують найбільше в Полтаві — 13 дітей. Ця родина тривалий час тіснилася у двокімнатній квартирі, на 29 «квадратах», і, нарешті, торік місто подарувало їй нову чотирикімнатну квартиру. А ось тепер їм вручили сертифікат на 20 тисяч гривень для ремонту цієї квартири.

  — Сказати, що легко утримувати таку велику сім’ю, як наша, було б неправильно, але сказати, що дуже важко, я також не можу. Ми з чоловіком завжди хотіли велику сім’ю, і щасливі, що маємо стільки нащадків, — каже Людмила Бринова.

 Полтавок та їхні родини привітали діти зі зразкового ансамблю танцю «Гарний настрій», Творчого центру Наталії Май та зразкової циркової студії «Молодість». Пісню про родину та гру на фортепіано у чотири руки присутнім подарували талановиті доньки Бринових — Ліза і Поліна.

Аналогічне віншування матерів-героїнь відбулося у двадцятих числах січня у Кременчуці. Там заступник Кременчуцького міського голови Віталій Малецький вручив посвідчення та нагрудні знаки «Мати-героїня» трьом багатодітним жінкам — Тетяні Василевській, Галині Русецькій та Ользі Рябчинській. На цей час у наддніпрянському місті проживають 63 матері-героїні.