ЕНЕРГОРЕКОНСТРУКЦІЯ. Нині на Полтавщині — більш як 300 об’єктів бюджетної сфери, де понад 60% теплової енергії витрачається марно. Чимало її «йде в повітря» на котельнях, у мережах під час транспортування та безпосередньо в будівлях. Такі дані навів начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Полтавської обласної держадміністрації Руслан Овчаренко.

Щоб зменшити ці витрати, протягом наступних двох років в області мають провести енергореконструкцію теплосистем та мереж бюджетних установ і організацій. До відповідної програми включено півтори сотні об’єктів. 32 із них розташовані у сільських районах, 8 — у містах обласного значення та 15 об’єктів обласної комунальної власності. На ці роботи передбачено спрямувати з обласної скарбниці майже 2,5 млн грн.

Як пояснив Руслан Овчаренко, у межах програми буде утеплено зовнішні огороджувальні конструкції будівель, вікна й двері замінено на металопластикові. Крім цього, заплановано реконструювати внутрішні системи опалення та встановити засоби автоматичного керування тепловою потужністю. Модернізують і котельне господарство — замінять теплові мережі, встановлять теплові насоси, а також твердопаливні котли, які працюють на біомасі.

Коли це все буде зроблено, то обласне енергетичне господарство заощаджуватиме майже 35 млн грн щороку!