За даними Полтавського облвійськкомату, з березня по травень цього року з лав ЗСУ демобілізують 1344 військовослужбовців-полтавців, які служили в зоні проведення АТО. Всі вони потребують соціального супроводу і грунтовного оздоровлення. Тож обов’язок влади — зробити все, щоб демобілізовані якнайшвидше адаптувалися до цивільного життя. Для цього депутати обласної ради прийняли на позачерговій сесії спеціальну програму оздоровлення демобілізованих і членів їхніх сімей, спрямувавши з обласної скарбниці на її впровадження майже 3 мільйони гривень. Тож по поверненні додому захисники стануть учасниками пілотного проекту з оздоровлення та реабілітації.

— Аналогів таких програм в Україні немає, — зазначила директор департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації Людмила Корнієнко. — Розроблений нами механізм удосконалюватимемо і змінюватимемо в процесі роботи.

За її словами, матеріальну підтримку родин учасників АТО полтавці запровадили ще торік, надавши з обласної казни 3 мільйони гривень на матеріальну допомогу родинам загиблих і поранених військовослужбовців. А комплексно розв’язувати проблему соціального супроводу цієї категорії людей почали нині. Це особисте доручення голови Полтавської ОДА Валерія Головка.

Впроваджуватимуть програму поетапно. Спершу центри соціальних служб забезпечать супровід родин демобілізованих військовослужбовців. Отримавши необхідні дані від місцевих військкоматів, соцпрацівники у триденний термін мають відвідати родини бійців, які підлягають демобілізації. Вони мають скласти соціальний паспорт кожної сім’ї, у якому потрібно зазначити конкретні прохання, потреби і проблеми родини. Зокрема вирішуватимуть питання надання статусу учасника бойових дій, працевлаштування, внесення у реєстр пільговиків.

Також опікуватимуться оздоровленням військовослужбовців та їхніх рідних. На це кожне місто та район отримають по 95 тисяч гривень для закупівлі санаторно-курортних путівок: по 23 на кожну територіальну одиницю. Розпочнеться оздоровлення бійців уже в квітні.

В санаторіях, за необхідності, можна буде отримати психологічну підтримку та реабілітацію. Оздоровчі заклади відвідуватимуть юристи, співробітники профільних установ і департаментів, які на місці оперативно розв’язуватимуть усі нагальні проблеми демобілізованих військових.

Невдовзі нову комплексну соціальну програму продублюють і в районах та містах.