У  Херсоні нещодавно відбувся «круглий стіл», де обговорили аспекти будівництва та експлуатації двох вітряних електростанцій (ВЕС). За словами генерального директора «Вінкрафт Україна» Карла Стурена, компанія планує побудувати ВЕС на Херсонщині — у смт Новотроїцьке та с. Оверянівка (Новотроїцький район) загальною потужністю 140 МВт. Вартість інвестицій у цей проект становить приблизно 250 мільйонів євро. Його реалізацію планують у цьому році.

Це не перший проект компанії на території області. «Вінкрафт Україна» володіє й оперує ВЕС загальною потужністю 30 МВт: Новоросійська — 9 МВт, «Ставки» — 9 МВт і Берегова — 12 МВт. У реалізацію цих проектів інвестовано понад 50 мільйонів євро.

Як зазначив Карл Стурен, триває підготовка проекту будівництва нових електростанцій. Проводять роботи з оцінки потенційного впливу станцій на навколишнє і соціальне середовище та консультації з громадськістю.

«Херсонщина має значний потенціал для розвитку та запровадження альтернативних джерел енергії, зокрема вітроенергетики. Від цього пілотного проекту залежать і подальші інвестиції в наш регіон, адже співпраця буде прикладом для інших інвесторів, які мають наміри побудувати підприємства на території нашої області», — зазначив голова Херсонської обласної ради Андрій Путілов.

До реалізації проекту долучаться інші підприємства Херсонщини, зокрема Херсонський суднобудівний завод отримає замовлення на виготовлення спеціальних веж для вітряків. Уже розробляють проект збирання таких веж.