«Розробляють чергові механізми спрощення порядку нарахування субсидій. Зокрема заплановано враховувати доходи не за 6 місяців, а за 12. Передбачається, що по призначення субсидій на наступний період сім’ям не потрібно буде звертатись до управлінь соцзахисту, — про це у вівторок на брифінгу в Кабміні розповів заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін. — Адже на наступний період ми перераховуватимемо субсидії автоматично. Щоправда, одержувачі субсидій повинні будуть інформувати наше управління про зміни, які відбулись в їхніх родинах (народилась дитина тощо), щоб в автоматичному режимі зробити перерахунок. Розраховувати субсидії передбачається на підставі даних про доходи, які надаватимуть територіальні органи Державної фіскальної служби».

Крім того, запропоновано розробити доручення організаціям — надавачам послуг, щоб вони надіслали кожному абонентові, який сплачує за комунальні послуги через їхню мережу, відповідні бланки заяв і декларацій.

Віталій Мущинін поінформував і про інші зміни у порядку призначення житлових субсидій. Вони передбачають зменшення відсотка платежу за послуги для сімей з низькими доходами. Тобто якщо раніше сім’ї з непрацездатних осіб сплачували за послуги на рівні 10% доходів, то тепер залежно від розміру доходів цей показник може становити 3—5% і навіть менше.

У грудні субсидії було призначено 1,95 мільйона сімей. Їх середній розмір, наприклад у грудні, становив 335 гривень.