Міністерство юстиції презентувало оновлений реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Нині він містить інформацію щодо 9,5 тисячі корупціонерів і постійно оновлюється. Про це на брифінгу в Кабінеті Міністрів розповіла перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Цей реєстр працює з 2014 року, проте громадські діячі й журналісти скаржились на те, що технологічно він не доcконалий, а потрібну інформацію важко знайти. Раніше, щоб дізнатись інформацію про те, чи скоїла людина корупційне правопорушення, потрібно було правильно ввести її прізвище, ім’я та по батькові. Якщо людина помилялась при написанні цих даних, потрібних результатів пошук не давав.

Тепер пошук можна здійснювати не лише за зазначеними даними, а й за номером відповідного судового рішення, місцем роботи під час вчинення корупційного правопорушення, складом корупційного правопорушення, видом покарання або стягнення, способом вчинення дисциплінарного проступку. Також додано поле для текстового пошуку за ключовими словами, тож за результатами надаватиметься розширена інформація.

«Щодня громадяни зможуть завантажувати файли, що міститимуть інформацію про людей, які нещодавно потрапили до реєстру. Таким чином, ви матимете можливість відстежувати, хто протягом останнього часу за рішенням суду потрапив до цього реєстру, і зможете моніторити ефективність боротьби з корупцією», — зазначила Наталія Севостьянова.  Варто наголосити, що доступ до інформації буде відкритим 24 години на добу за адресою http://corrupt.test.informjust.ua або через посилання на сайті Мін’юсту. Користування реєстром безкоштовне.

«Особливо цікавою інформація з цього реєстру буде для громадських організацій і журналістів, а також для Антикорупційного агентства. Крім того, громадянам, які починають працювати на держслужбі, не потрібно буде брати відповідну довідку, адже роботодавець зможе дізнатись усю необхідну інформацію самостійно в реєстрі», — сказав заступник міністра юстиції Гія Гецадзе.