Міністерство оборони України й надалі виконує завдання з реформування Збройних сил, визначені Президентом і Верховним Головнокомандувачем ЗС. Серед них — побудова ефективної системи оборони, налагодження тісної взаємодії з іноземними партнерами, модернізація озброєнь і військової техніки.

— Міністерство оборони завершило підготовку ключових стратегічних документів оборонного планування, а саме — Воєнної доктрини України, Концепції розвитку сектору безпеки і оборони, Концепції державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки ЗС на 2015—2020 роки, а також Стратегічного оборонного бюлетеня, який доопрацювали з урахуванням положень Стратегії воєнної безпеки України, — повідомив заступник міністра оборони Петро Мехед під час брифінгу, який передував урядовій «гарячій лінії» у Кабінеті Міністрів.

І додав, що для посилення соціального захисту учасників АТО внесено корективи до деяких нормативно-правових актів. Так, згідно зі змінами до Податкового кодексу скасовано оподаткування грошового забезпечення військовослужбовців та працівників ЗСУ військовим збором на період їхньої безпосередньої участі в АТО. А змінами до Закону «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що під час нарахування субсидій на оплату комунальних послуг до сукупного доходу сімей учасників АТО не враховуватимуть їхнє грошове забезпечення та інші виплати і види соціальних допомог. Цей закон набуде чинності 1 жовтня 2015 року.

До ЗС надходить нове модернізоване озброєння і військова техніка з державних підприємств оборонного комплексу. З початку року вже поставлено понад 266 тисяч ракет і боєприпасів та майже 1,2 тисячі зразків озброєння та військової техніки. До кінця року має надійти понад 40 тисяч одиниць автомобільної та понад 300 одиниць бронетанкової техніки, 30 тисяч ракет та боєприпасів, понад 300 приладів спостереження та більше однієї тисячі одиниць стрілецької зброї.

З початку проведення АТО силами ремонтно-відновлювальних бригад ЗСУ та спеціалізованих бригад державних підприємств відновлено та відремонтовано понад 28,5 тисячі одиниць озброєння і військової техніки сухопутних військ та більше ніж 600 одиниць техніки Повітряних сил. Безпосередньо в зоні АТО діє понад 50 ремонтних та ремонтно-експлуатаційних груп військових частин.

Також у Міноборони триває експеримент із застосування електронних торгів під час переговорних процедур закупівель. Із 30 червня міністерство провело 162 електронних аукціони на загальну суму 222 мільйони гривень. А конкурентне середовище торгів сприяло зниженню цін виробників, що дало змогу заощадити понад 20 мільйонів гривень. У подальших планах — повністю перевести систему державних закупівель Мін?оборони в електронний формат та запустити спеціальний сайт для проведення держзакупівель.

Також планом закупівель на поточний рік за напрямом тилового забезпечення планують централізовано поставити товарів і послуг для ЗСУ на суму понад 7 мільярдів гривень. Додатково укладено 43 договори на постачання паливно-мастильних матеріалів на 2 мільярди гривень, 336 договорів на закупівлю речового майна також на 2 мільярди гривень і 54 договори на надання послуг з харчування на понад 1,5 мільярда гривень.

З початку року проведено 94 ветеринарно-санітарні перевірки якості продуктів харчування: понад 330 тонн продуктів не допустили до використання.

Триває виплата винагород військовослужбовцям за знищену техніку супротивника, успішно виконані бойові завдання та за участь у бойових діях. Нині вже виплачено 42,3 мільйона гривень. Сім’ям загиблих військовослужбовців цього року виплачено більш ніж 465 мільйонів гривень. Понад 105 мільйонів гривень виплачено учасникам АТО отримали через те, що були пораненні та отримали інвалідності.

А за безпрецедентний героїзм та патріотизм з початку особливого періоду державними нагородами удостоїли 7239 військовослужбовців ЗС. На жаль, 1415 із них — посмертно. Звання «Герой України» отримали 17 військових.