Міжнародний бізнес вважає, що Україна сприятлива для інвестицій, це те поле, в яке вже сьогодні можна вкладати кошти, що неодмінно дадуть віддачу. Але він зважує всі ризики, адже на цьому шляху ще багато перешкод, головна з яких — війна. І наше спільне завдання — пояснювати потенційним інвесторам, що від Рівного до Донбасу — це як від Вільнюса до Берліна. Такі категорії кращі для розуміння. Нинішній погляд на інвестиційне майбутнє України обережно-позитивний. Так відповів на запитання «УК» про наше інвестиційне майбутнє бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета.

Відвідуючи Рівненщину, він наголосив, що зустрічається з бізнесом у регіонах, щоб відчути його пульс та проблеми, які потребують розв’язання. Бо якщо великий бізнес за будь-яких умов захистить себе сам, то малому і середньому зробити це значно важче. До речі, на Рівненщині у малому та середньому бізнесі працює 90% працездатного населення, він на 70% наповнює місцеві бюджети. І його ахіллесова п’ята — способи та методи адміністрування податків (підприємці побоюються, щоб податкове законодавство знову не змінили тихцем, «під ялинку», адже й досі не бачили урядового законопроекту змін до Податкового кодексу). Нині проблематично величезний фінансовий тягар, який лягає на фонд оплати праці, ручне відшкодування ПДВ, переобтяженість звітністю.

— Бізнес хоче і буде плати податки, але ми прагнемо робити це за розумними ставками і з прозорими підходами, — висловила загальну думку підприємців заслужений економіст України директор однієї з рівненських компаній Людмила Туровська.

Альгірдас Шемета, зауваживши, що нині тривають гарячі дискусії з МВФ щодо урядового податкового законопроекту, який, звісно, потрібно якнайшвидше опублікувати для широкого обговорення, закликав підприємців подавати пропозиції і скарги, що стосуються роботи бізнесу, в режимі онлайн на офіс бізнес-омбудсмена.