МОЛОДА НАУКА

Юні екологи дослідили стан Славутича, відкривши масштабний МАНівський марафон «Літо інтелекту-2013»

Бо в липні-серпні вода буде сильно цвісти. Такий прогноз зробили школярі — учасники Всеукраїнської екологічної експедиції Малої академії наук.

Учні досліджували воду в кількох точках. Визначали кислотність, вміст азоту і фосфору тощо. Тривогу викликали дані про вміст розчиненого кисню — він удвічі менший за норму. А чим менше кисню у воді, тим гірше для риби та інших водних організмів. Також саме низький вміст оксигену вже на початку літа свідчить про те, що, вірогідно, буде цвісти у липні-серпні.

Супутні показники — вміст азоту та фосфору — не дуже відрізняються від норми. Але не поспішайте радіти: це можна пояснити потужними цьогорічними паводками, які заважають отримати достовірні результати.

Вміст солей та електропровідність — вищі за норму. Це свідчить про високу мінералізацію води і змушує замислитися, чи варто таку воду пити. Та й для промисловості ці показники мають велике значення. Адже, наприклад, висока жорсткість води (значний вміст солей кальцію та магнію) може зробити таку воду не придатною для використання у технологічних процесах. Також висока жорсткість провокує утворення накипу, що зокрема знижує теплопровідність кінцевих елементів систем опалення і призводить до збільшення витрат на паливо.

Для участі в експедиції було підібрано 15 найуспішніших юних хіміків з усієї України. Як винагороду за свою наполегливість і жагу до знань вони мали змогу не лише власноруч відібрати проби, а й провести досліди на унікальних приладах київського офісу МАН. «Якщо ми хочемо в майбутньому мати кваліфікованих фахівців, потрібно готувати їх зі шкільної лави. Але, на жаль, у школах немає відповідного обладнання. Тому ми тут, у Києві, надаємо їм змогу закріпити практикою теоретичні знання», — каже президент МАН Станіслав Довгий.

Зараз побачимо, чи можна це пити. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Екоекспедицією розпочинається масштабний МАНівський марафон «Літо інтелекту-2013». Для півтисячі школярів на базі провідних наукових установ працюватимуть 15 профільних шкіл та експедицій в різних містах України, зокрема науково-технічна, філологічна, астрономічна, робототехніки, інформаційно-комунікаційна тощо.

МАН з 2010 року є Українським державним центром і має подвійне підпорядкування — Міністерству освіти і науки та Національній академії наук України. До науково-дослідницької діяльності залучено сотні тисяч обдарованих учнів з усієї країни. Добру справу робить мала академія, готуючи майбутніх Вернадських, Глушкових та Заболотних. А якщо у власній державі дослідники не будуть потрібні (наша наука переживає не найкращі часи), то робимо внесок у науку світову.