Політична криза, яка охопила Україну, після струсу валютного ринку вдарила по банківській системі. Нещодавно Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило рейтинг 13 банків країни. Це було цілком прогнозовано після того, як на початку цього місяця Fitch вже знизило до переддефолтного рівня суверенний рейтинг України. Доки кризу не буде приборкано, банки потребуватимуть грошей. Тому фінансові установи почнуть підвищувати ставки за депозитами, залучаючи нових клієнтів. 

Аналітики зазначають, що зниження рейтингу банків може спричинити проблеми в отриманні ними позик за кордоном. Такі кредити стануть набагато дорожчими. Природно, увага українських банків перейде на внутрішній ринок.

У деяких банків нині спострерігається незначний і некритичний відтік депозитних вкладів. Проте більшість експертів не бачать у цьому серйозної небезпеки для фінансового ринку і банківської системи.

Нині ставки за депозитами в середньому зросли на 1,5 — 3%. Така тенденція триватиме й надалі. До літа, за прогнозом експертів, середня ставка за депозитами в національній валюті може становити 20%.