Легендарний фізик Стівен Гокінґ починає пошуки позаземних цивілізацій. Проект Breakthrough Listen («Прорвися і слухай») допоможе вченим у буквальному сенсі почути «музику Всесвіту». Надпотужні радіотелескопи будуть збирати звуки з мільйонів зірок. Усі отримані дані стануть доступними для публіки.

«Ми вважаємо, що життя на Землі виникло спонтанно. Відтак, у цьому нескінченному Всесвіті мусять існувати інші форми життя. Ймовірно, десь у космосі якийсь розум спостерігає за вогнями нашої планети. А можливо, вони залишаються самотніми у цьому неживому Всесвіті», – зазначив на презентації Стівен Гокінґ.

До пошуків інопланетян долучився російський бізнесмен Юрій Мільнер, який вклав у проект 100 мільйонів доларів.

«Ми будемо прислухатися до звучання космічного фортепіано щоразу, коли налаштовуватимемо радіотелескопи. Це фортепіано має не 88 клавіш, а 10 мільярдів. Наші електронні пристрої зможуть вловити будь-яку ноту, що звучатиме достатньо чітко на тлі шуму, що його створюють 10 мільярдів інших нот», – розповів астроном Джефф Марсі.

Один із надчутливих радіотелескопів розмістять в Австралії, інший – у США. Перші десять років вчені будуть спостерігати за Чумацьким шляхом та іншими найближчими до Землі галактиками.

EURONEWS