Карпатський трамвай» знову на висоті у розвитку туристичної галузі Прикарпаття. Фото надане автором

Міжнародна конференція «Збереження історичної залізничної спадщини в контексті захисту національних інтересів України» зібрала в Івано-Франківську дослідників вузькоколійних залізниць, а також представників органів місцевого самоврядування, туристичних операторів, охочих розвивати на вузькоколійках екзотичні й пізнавальні маршрути.

Учасники конференції з різних регіонів України, Румунії, Великобританії, Німеччини, Швейцарії, Австрії за активного сприяння Львівської залізниці випробували принади відвідування рухливого музею на рейках. Вони проїхалися з вітерцем на паровозі Л-3535 радянських часів від Делятина до Ворохти. Зупинялися у відомих туристських центрах Прикарпаття, біля історичних пам’яток та унікальних природних об’єктів.

Захід був своєрідним святкуванням 15-річчя започаткування на Івано-Франківщині, в селищі міського типу Вигода Долинського району, туристського маршруту вузькоколійною залізницею «Карпатський трамвай». Нині спільно з громадською організацією «Форум «Карпатський трамвай» область здійснює послідовні кроки щодо ефективного використання для рекреаційно-туристичних та освітніх цілей залізничних гілок, прокладених тут за часів Австрійської імперії та Румунського королівства.

— У Європі широкого розвитку набув активний громадський рух за збереження та подальшу експлуатацію мало завантажених чи й покинутих сталевих магістралей, — розповідає гість з Австрії Вольфрам Венделін. Особливу підтримку владних структур громадські ініціативи мають у регіонах з великим туристично-рекреаційним потенціалом. Вузькоколійки отримують друге життя  в організації пізнавально-туристських маршрутів через упровадження концепції «живих музеїв технічної спадщини» на базі відреставрованих технічних засобів віком понад 50 років, що мають історичну цінність.