ОСОБИСТОСТІ

У Львові з'явиться пам’ятник композитору-пісняреві Володимиру Івасюку 

Львів нарешті «дозрів» до того, аби тут постав пам’ятник Володимиру Івасюку. Його давно чекали у місті,  з яким тісно пов’язані коротке життя й творчість популярного композитора-пісняра, з чиєї легкої руки українська пісня полинула у широкий світ. Минали роки, десятиліття, а повернення автора «Червоної рути» все відкладалося. Чекати, мабуть, довелося б ще довго, якби не пропозиція, яку зробив колишній львів’янин, відомий виконавець Святослав Вакарчук під час святкування 750-ї річниці  міста Лева: попросив міського голову, депутатів міської ради та всіх львів’ян дати згоду на встановлення у місті пам’ятника Володимиру Івасюку. Лідер гурту «Океан Ельзи» не просто нагадав про моральний обов’язок громади перед світлою пам’яттю Володі, а запевнив, що готовий профінансувати всі видатки на пам’ятник  і навіть місце для нього підшукав гідне. У мерії підтримали ідею Святослава Вакарчука і…через п’ять років виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив містобудівні умови для встановлення пам’ятника. Монумент постане нинішньої осені, як і пропонувалося, на проспекті Шевченка — на шляху від філармонії до консерваторії, бо саме цим, найкоротшим, маршрутом любив щодня ходити композитор. 

Володимир буде молодим, красивим, світлим, запевняють автори монумента — скульптор Сергій Олешко (у Львові є кілька пам’ятників цього митця — відомому маляру Іванові Трушу, літературному персонажу — бравому вояку Швейку, лемківському художнику Никифорові Дровняку) та архітектор Михайло Ягольник, — яким запам’ятався сучасникам. Вони й зобразили його у сучасному вбранні з накинутим на плече гуцульським кептарем. Митець постане не холодною постаттю на п’єдесталі, а близьким і приязним, здається, йшов собі парубок кудись у справах, поспішаючи, й зупинився на мить, осяяний новою мелодією. Пісні, якої ніхто не почув…

Таким Івасюк незабаром забронзовіє. 

— Вже виготовлена гіпсова модель, яку невдовзі віділлють у бронзі, — повідомив заступник міського голови Львова Василь Косів. — Усі видатки на виготовлення пам’ятника, як і було домовлено, профінансує Святослав Вакарчук, а місто займеться благоустроєм прилеглої території. Відновлять та реставрують фасади сусідніх кам’яниць, озеленять територію, а восени на улюблену вулицю улюбленого міста назавжди повернеться Володимир Івасюк.