Обстріли бойовиків самопроголошеної «ЛНР» — основна причина виникнення пожеж у лісових масивах області цього року. Гасити такі пожежі доводиться навіть під час бойових дій, і тут одна з основних проблем та, що немає детальних карт мінування полів. Згідно із законом, розмінування мали б проводити ті, хто ці поля мінував. Однак першими міни ставили сепаратисти — в них карти не спитаєш. Та й українські підрозділи через часті ротації не встигають складати належні схеми і передавати їх саперам. Про це розповів на брифінгу в обласній військово-цивільній адміністрації начальник Головного управління ДСНС в Луганській області Ігор Савельєв.

«Під час гасіння пожеж нам дуже допоміг би прилад для сканування полів, але в області немає жодного такого. Поки що тільки обіцяють надати — і влада, і волонтери. Ціна одного такого приладу — десятки тисяч гривень», — каже Ігор Савельєв.

За його словами, піротехнікам з ДСНС на Луганщині доводиться освоювати нові навички саперів. Під час гасіння понад тисячі пожеж, які сталися в області з початку року, вже загинули 19 людей. Основну увагу у спекотний літній час приділяють лісам, але після пожежі на нафтобазі у Київській області фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій перевіряють такі самі підприємства на Луганщині, а їх тут понад 50. Та головні зусилля пожежників спрямовані на збереження врожаю.

Починаються жнива. У зв’язку з цим військових просять дбайливіше ставитися до ланів, адже багато їхньої техніки рухається дорогами області, й навіть випадково кинутий недопалок у спеку та суховій може спричинити масштабну пожежу.