БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ.  Днями міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога повідомив, що його відомство розробило і вже зареєструвало в Міністерстві юстиції нові Правила пожежної безпеки для об’єктів підприємництва, котрі мають  загальну площу до 300 кв. м. Тим самим, на думку глави відомства, умови для ведення бізнесу в Україні помітно спрощуються, позаяк кількість вимог, що регулюють діяльність малих, а подекуди, може, й середніх  фірм у плані пожежної безпеки було скорочено принаймні в 50 разів.

Справді, замість чинних донедавна сотні сторінок, нові правила помістилися на двох. За словами міністра, відтепер підприємці, які мають не більше 30 кв. м виробничої площі, повинні забезпечити виконання всього п’яти обов’язкових протипожежних вимог. Трохи більше — 11 пунктів — мають виконати ті, чий бізнес займає від 30 до 300 кв. м корисних потужностей. Принаймні це чесно щодо тих, хто не вимагає від держави подачок і прохає лише одного: дайте працювати! Бо, як відомо, переважну частину старих Правил, затверджених у 2004 році, власники малих підприємств не могли виконати апріорі, що призводило до зловживання службовим становищем посадовими особами органів державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Разом з тим Віктор Балога наголосив: таке десятиразове скорочення вимог Держпожежнагляду не означає нехтування безпекою людей загалом. Нові пожежні правила — це результат ретельного вивчення причин виникнення загорянь на приватних підприємствах протягом останніх п’яти років.