Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) днями оприлюднило Доповідь стосовно ситуації у сфері прав людини в Україні. Доповідь підготовлено за підсумками двох візитів помічника Генсекретаря ООН Івана Шимоновича до нашої держави у березні цього року, а також за результатами перших тижнів роботи Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, розгорнутої на запрошення українського уряду.

В нашій країні позитивно сприйняли оприлюднення доповіді УВКПЛ, яка достатньо об’єктивно віддзеркалює становище в галузі прав людини, — йдеться у коментарі вітчизняного МЗС.

«Так, у документі переконливо відкидають звинувачення в порушеннях в Україні прав російської меншини, які слугували приводом для військової агресії Російської Федерації проти нашої держави та анексії АР Крим, — цитує документ прес-служба зовнішньополітичного відомства. — Наводяться докази невідповідності кримського псевдореферендуму від 16 березня чинним стандартам у сфері прав людини, зокрема щодо свободи обміну думками з громадських та політичних питань, свободи ЗМІ та доступу до інформації, а також захисту прав журналістів».

На окрему увагу, зазначено в коментарі, заслуговує наведена в доповіді інформація щодо порушень прав жителів півострова внаслідок російської окупації. Найуразливішими громадами АРК визнано кримських татарів і українців, які змушені через залякування, брак безпечного середовища й утиски їхніх прав і свобод залишати власні домівки.

Тож з огляду на системні порушення прав людини на півострові українська сторона розраховує, що ситуація в АР Крим і далі перебуватиме в полі зору місії Управління Верховного комісара ООН з прав людини та інших міжнародних моніторингових механізмів.

Разом з аналізом останніх подій у східних регіонах України та їх причин у документі повідомляють про зовнішнє втручання у розвиток ситуації, зокрема про участь у протестах і зіткненнях осіб, які прибули з Росії.

«Експерти ООН дають чітко зрозуміти, що порушення прав людини в інших частинах України були «надбанням» попередньої влади, і саме вони стали однією з головних причин, яка спонукала українців до масових протестів з листопада 2013 до лютого 2014 року», — вказують наші дипломати.

Україна готова до поглиблення взаємодії з правозахисними структурами ООН для належного врахування питань захисту прав людини при впровадженні широкомасштабних реформ, спрямованих на забезпечення верховенства права, розбудову демократичного плюралістичного суспільства, викорінення корупції, дотримання соціальних стандартів та захист прав меншин.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»