Повсякденні речі, які оточують нас вдома щодня, впливають на наш душевний стан, здоров’я і навіть на самопочуття. Невірно підібрані матеріали для інтер’єру, незручний стіл чи ліжко, картина, котра викликає негативні емоції – такі, здавалося б, дрібниці, здатні постійно псувати настрій та навіть викликати несподівані захворювання. Усе це підтверджує давня китайська філософія Фен-шуй.

Фен-шуй у першу чергу рекомендує позбуватися старих, незручних чи зламаних речей. Залишити в домі ту чи іншу річ чи позбутися її – підкаже інтуїція. Якщо, дивлячись на певний предмет, щось вас не влаштовує, неприємно хвилює, варто з ним без жалю розпрощатися. Загалом усе у нашому житлі повинно тішити погляд, бути приємним та затишним. У першу чергу – це меблі. Тому їх варто обирати естетично гарними, якісними та з екологічно чистих матеріалів. Скажімо, в Європі кращими виробниками меблів вважаються італійці. Ось що радить щодо вибору меблів Фен-шуй.

Передпокій

Тут насамперед знадобиться зручна шафа, щоб вмістити увесь одяг, взуття, сумки та інші речі, що врятує господарів від безладу. Велике дзеркало при вході особливо доречне, при цьому у ньому повинні відображатися члени сім'ї повністю, а не в «обрізаному» вигляді. Потрібна також невелика тумбочка чи столик недалеко від вхідних дверей. Краще його розташувати справа від входу. Гарне освітлення, кілька декоративних деталей та картин приємно доповнять обстановку.

Вітальня

Тут не має бути жодних кольорів і предметів, які занадто кидаються в око чи викликають роздратування. Ідеальним умеблюванням буде розміщення м’яких меблів по колу. Доречними будуть також кутові дивани і кілька крісел. Шафу і стінку краще підібрати з заокругленими кутами. Якщо ж є гострі частини, їх слід задрапірувати, заховати за рослинами чи «замаскувати» іншим чином. Приємні дрібнички: рамки з фотографіями, сувеніри, родинні реліквії – розмістіть на поличках чи стелажах, вони нададуть вітальні атмосферу затишку і тепла.

Спальня

Подружнє ліжко повинна стояти узголів'ям до стіни і мати бодай невеличкі ніжки. Фен-шуй вчить, що завдяки вільному простору під ліжком життєва енергія вільно циркулюватиме. Тому жодних коробок, ящиків, клунків під спальним місцем, щоб не накопичувати негатив! Увесь цей «склад» має поміститися в шафу, причому без дзеркал на дверках. Свічада у спальні небажані, особливо такі, у яких відображається ліжко. Інакше шлюб може дати тріщину. А для здоров’я мешканців не варто спрямовувати ліжко ногами до дверей. Виявляється, правильним розташуванням меблів у спальні можна навіть налагодити особисте життя. Тим, хто мріє знайти другу половинку, Фен-шуй радить придбати велике ліжко, в якому зручно спати двом. І покласти на нього дві подушки! Якщо поставитися до цього з відповідним настроєм, холостому життю скоро настане кінець!

Ірина РУСНАК
для «Урядового курєра»