СВЯТО. 21 вересня Православна Церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці, яке також називаютьДругою Пречистою. Вважається, що це свято відкриває новий церковний рік, з якого почалася історія Нового заповіту. Саме 21 вересня на світ Божий з’явилась маленька дівчинка Марія, яка стала Матір’ю спасителя світу ─ Христа.

Богородиця народилась у немолодого благочестивого подружжя Іоакима і Анни. Іоаким походив здому царя Давида, Анна ─ з роду священиків.

Одного разу до Анни явився ангел Господній і сказав: «Твоя молитва почута Богом, і ти зачнеш і народиш дочку благословенну, вищу за всіх земних дочок. Заради Неї благословляться всі роди земні. Наречи Її Марія».

Почувши ці радісні слова, праведна Анна поклонилась Ангелові і сказала: «Живий Господь Бог мій! Якщо у мене дійсно народиться дитя, то я віддам його Господові на служіння. Хай воно служить Йому, восхваляючи Його ім’я на все життя». Так описана в Святому Письмі звістка Анні про народження Богородиці.

За традиціями, з цим святом пов’язують день породіль. Жінки, у яких немає дітей, у цей день запрошують на обід гостей, замовляють службу Божу в церкві. Кажуть, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей, на яких вони чекають, в цей день мають особливу силу.

На Другу Пречисту українці заготовляли калину, а власники пасік остаточно утеплювали на зиму бджолині вулики.