ВЕТО. Президент Молдови Микола Тимофті відмовився підписати законопроект про хімічну кастрацію педофілів, який нещодавно прийняв парламент, передає ТСН з посиланням на Lenta.ru.

Тимофті вважає, що документ порушує права людини і суперечить конституції.

Наразі законопроект має бути відправлений назад до парламенту з зауваженнями президента. У той же час, депутати можуть повторно прийняти його в колишній редакції, в цьому випадку президент буде змушений підписати його.

Законопроект про хімічну кастрацію був прийнятий парламентом на початку березня. Він передбачав, що ті, хто винен у сексуальному насильстві стосовно дітей, будуть піддаватися хімічної кастрації в обов'язковому порядку.

Автором документу є депутат від Ліберальної партії Валерій Мунтяну. Він вважає, що нинішня система боротьби з педофілією недостатньо ефективна. За його даними, протягом кількох останніх років в Молдові були зафіксовані 15 випадків, коли до відповідальності за розбещення неповнолітніх залучалися ті, хто в минулому вже здійснював аналогічні злочини.

Крім того, на думку Мунтяну, закон матиме і профілактичний ефект – загроза кастрації «відіб'є у гвалтівників полювання йти на сексуальні злочини».

Слід зазначити, що хімічна кастрація (тобто застосування препаратів, що знижують статевий потяг і виключають можливість здійснення статевого акту) в якості міри покарання застосовується в ряді країн. У Росії, наприклад, відповідний закон був прийнятий в лютому 2012 року.