Протидія потоку контрафактних вантажів на донбаській лінії зіткнення з російсько-терористичними військами та сепаратистами була в центрі уваги наради щодо боротьби з корупцією і контрабандою за участі представників силових відомств, Донецької, Луганської областей та волонтерів. Президент Петро Порошенко поставив силовикам однозначне, хоч і небезпечне завдання: закрити потоки контрабандних і контрафактних вантажів.

За результатами попередніх аналогічних нарад на західному й південному кордонах уже здійснюють конкретні кроки. Домовлено про роботу спільних пунктів пропуску із західними країнами-сусідами, працює спільна українсько-європейська місія з контролю на придністровській частині кордону з Молдовою, ухвалено рішення про початок роботи кількох терміналів із прозорим режимом функціонування митних служб і прикордонників в Одесі.

На черзі — боротьба з контрабандою через лінію зіткнення підакцизних товарів: тютюнових виробів і алкоголю. «Має бути підготовлено й ухвалено законопроект, який даватиме змогу конфісковувати і знищувати на місці підакцизні товари контрафактного вироблення. Нічого з підакцизними товарами сунутися до лінії зіткнення», — наголосив Петро Порошенко.

Пальне й транспорт контрабандистів слід конфісковувати на потреби військових у межах законодавчого механізму мобілізації. Бо ризик втрати автомобіля буде дуже потужним стимулом для припинення злочинної діяльності, вважає Президент.

Надзвичайно важливий чинник у боротьбі з корупцією — волонтерська робота. Позитивний досвід, який волонтерський десант продемонстрував у Міністерстві оборони, особливо із запровадженням електронних закупівель, потрібно поширювати й на інші відомства та облдержадміністрації. Йдеться про сотні мільйонів гривень економії, коли без відкатів і посередників вдалося отримати конкурентні пропозиції. «Для мене це означає, що волонтери працюють ефективно», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

Важливий крок на шляху боротьби з корупцією — запровадження безпаперової системи перепусток через лінію зіткнення. Глава держави наголосив на важливості налагодження ефективної роботи: «Сподіваюся, система безпаперового оформлення перепусток так само, як і система електронних торгів, не буде показухою. Мені показуха не потрібна — я її знайду, і реакція на це буде миттєвою».

Основними критеріями ефективної роботи Петро Порошенко назвав організацію прозорого перетину лінії зіткнення для гуманітарних вантажів як з України, так і від міжнародних організацій: Міжнародного Комітету Червоного Хреста, представництв ЄС, ОБСЄ, програми ООН. Це передбачає встановлення нормативних термінів швидкого перетину лінії зіткнення і контролю за розповсюдженням гуманітарної допомоги.

Такі вантажі призначено виключно для мирного населення і безкоштовно. Абсолютно неприпустиме їх розповсюдження через торговельні точки на окупованих територіях. «Не можуть гуманітарні вантажі з’являтися на базарах і в захоплених окупантами супермаркетах для того, щоб бандити наживалися на бідах українців, які живуть на окупованих територіях», — наголосив Петро Порошенко.

Для забезпечення українців, які живуть на окупованих територіях, доступними за цінами товарами Президент відзначив важливість організації роботи спеціалізованих логістично-гуманітарних центрів поблизу пунктів пропуску. Глава держави доручив Секретареві РНБО Олександрові Турчинову найближчими днями провести нараду щодо організації їх роботи.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»