ФОРУМ

27-28 травня Віктор Янукович здійснить візит до Республіки Польща, де візьме участь у XVІІ саміті глав держав Центральної та Східної Європи  

Як повідомив на брифінгу радник Президента - керівник головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента Андрій Гончарук, головними темами зустрічі визначено підсумки та перспективи політичних, економічних та соціальних процесів у Європі, а також нещодавні події у країнах Північної Африки та Близького Сходу.

За словами Андрія Гончарука, на денному засіданні, яке проходитиме під головуванням Президента Польщі Броніслава Коморовського, глави держав-учасниць саміту матимуть змогу виступити з 10-хвилинними промовами. Цією можливістю скористається й лідер Української держави, чия промова наразі готується. Посадовець АП повідомив, що Віктор Янукович говоритиме про розвиток демократії та політичні процеси в нашій країні і, можливо, даватиме певні коментарі.

А на кінець дня запланована робоча вечеря під головуванням спеціального гостя - Президента Сполучених Штатів Америки Барака Обами, який днями розпочав турне країнами Старого світу. На цьому заході обговорюватимуть ситуацію у Північній Африці та на Близькому Сході. У діалозі візьме участь і Президент Віктор Янукович, адже під час подій у Лівії Україна виступила активним гравцем, зокрема, долучившись до операції з евакуації громадян не тільки нашої держави, а й інших країн.

Також Андрій Гончарук поінформував, що в ході саміту заплановано низку двосторонніх зустрічей Віктора Януковича з його колегами. Зокрема, буде проведено 3-4 таких зустрічі, хоча запитів до нас надійшло вдвічі більше. Незначна кількість бесід пов'язана з браком часу, адже порядок денний форуму досить короткий. Зокрема, Президент зустрінеться з главами держав, які виступають основними партнерами Україні з євроінтеграційного діалогу. Стовідсотково Віктор Янукович проведе зустріч з Броніславом Коморовським. Серед іншого обговорюватиметься питання добудови нафтопроводу Одеса-Броди до польського Гданська з можливістю його відгалуження до нафтопереробних заводів Чехії та Німеччини.

Щодо можливості проведення двосторонньої зустрічі Віктора Януковича з Бараком Обамою, Андрій Гончарук повідомив, що це питання опрацьовується. Однак, за його словами, згідно з дипломатичною практикою спеціальні гості - саме такий статус у Президента США - як правило не проводять зустрічей сам на сам.