Учора Президент Петро Порошенко перебував із робочою поїздкою в Одесі, де провів нараду з головами обласних, Київської міської державних адміністрацій за участю керівництва центральних органів влади й правоохоронних органів.

Багато актуальних питань розвитку регіону й країни було порушено в ході зібрання. Президент розповів, що законопроекти, які забезпечать фінансування реконструкції доріг у Львівській та Одеській областях, уже підписано й зареєстровано у Верховній Раді. Йдеться зокрема про автошляхи Львів — Радехів — Луцьк і Львів — Славське.

Українській молоді належить жити в оновленій країні. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

«Крім того, є й другий експеримент: зміни до Бюджетного кодексу, які передбачають частину коштів, що перевищують планові показники надходження від Одеської митниці, спрямувати на будівництво дороги Одеса — Рені, щоб ми відремонтували її і зробили справжній ефективний коридор на Румунію», — продовжив глава держави.

Багатьох цікавить і доля подальшої реформи правоохоронної системи, яка запрацювала у столиці у вигляді патрульної поліції. В Одесі, пообіцяв глава держави, вона розпочне діяти вже у вересні.

У цьому контексті він жорстко відгукнувся про останні випадки виявлення корупції в органах влади. Петро Порошенко закликає народних депутатів внести відповідні зміни до законодавства і позбавити можливості випускати корупціонерів під заставу. «В особливих умовах, які є в Україні, питання скасування можливості використання застави для корупціонерів є на сьогодні дуже важливим завданням для Верховної Ради. Ще раз звертаюся до народних депутатів: прохання внести зміни до законодавства і позбавити можливості випускати під заставу корупціонерів, яких узято «на гарячому» з усіма доказами», — цитує УНІАН слова Президента. 

Він також вважає за необхідне повернути кримінальну відповідальність за контрабанду, яка користується трьома шляхами: на заході, безпосередньо в Одесі та на лінії зіткнення на Донбасі. За президентським дорученням на південному кордоні буде створено новий митний термінал і новий прозорий офіс якісних некорупційних послуг. Петро Порошенко анонсував і проведення наради щодо запровадження нової електронної системи перепусток у зоні АТО: «За моїм дорученням в СБУ пройде нарада щодо запровадження нової безпаперової системи перепусток, щоб українські громадяни, не чекаючи місяцями цього папірця, мали змогу спокійно долати пункти пропуску, щоб українські та міжнародні гуманітарні вантажі, які забезпечують функціонування українців на окупованих територіях, проходили через «зелений коридор».

Нині багатьох цікавить доля сумнозвісного закону про реструктуризацію валютних кредитів: що ж буде далі? Президент вважає, що реалізація документа призведе до колапсу банківської системи та знищення золотовалютних резервів України.

Президент назвав цей закон «абсолютно популістським», додавши, що він «за рахунок коштів усіх платників податків надає перевагу 65 тисячам позичальників, які просто не можуть чи не хочуть платити кредити».

Глава держави також вважає, що «частина депутатів, яка голосувала за це, виявляється, є власниками величезної кількості валютних кредитів».

«Це просто корупція, коли ти під себе пишеш закон, щоб не повертати гроші. А ще й фінансуєш кредитні майдани, намагаючись дестабілізувати владу, — підкреслив Петро Порошенко. — Я тішуся реакцією відповідальної України, реакцією відповідальних українців. Політики, які вийшли, чекаючи оплесків, отримали реакцію: «Ви негідники, безвідповідальні, непрофесійні, популістські, які ведуть країну до знищення».