Україна і РЄ здійснюють реформи за спільним планом. Фото з сайту mfa.gov.ua

План дій Ради Європи для України на 2015—2017 роки — важливий інструмент сприяння у проведенні системних перетворень у нашій державі, зокрема у процесі децентралізації. Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час засідання керівного комітету з імплементації Плану дій РЄ, яке відбувалося у вітчизняному МЗС.

Засідання проходило під головуванням заступника міністра закордонних справ Сергія Кислиці та директора Генерального директорату з координації програм РЄ Верени Тейлор, повідомляє прес-служба МЗС.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала представникам Ради Європи за допомогу й підтримку реформ, які тривають у країні. Відзначаючи важливість Плану дій РЄ як ефективного інструменту проведення реформ, віце-прем’єр-міністр наголосила на відповідності програм, передбачених планом дій, вимогам, які ставить перед Україною Євросоюз у контексті Угоди про асоціацію.

Співпраця між Києвом та РЄ на основі спільних планів дій триває з 2005 року. Це сприяє виконанню Україною її статутних зобов’язань як держави-члена РЄ та передбачає пакет пріоритетних заходів з адаптації українського законодавства до європейських стандартів у сфері прав людини, верховенства права і демократії.

Це стосується зокрема забезпечення вільних і справедливих виборів, реформування судової влади, боротьби з корупцією, протидії легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. Виконання планів підлягає періодичному спільному моніторингу РЄ і органів державної влади України. Головні пріоритети плану дій на 2015—2017 роки — конституційна реформа та функціонування демократичних інститутів, судова реформа, демократичне управління, права людини та протидія економічним злочинам. Його бюджет становить 45 мільйонів євро.

Учасники нинішнього засідання, зокрема посадовці Мінрегіону, Мінсоцполітики позитивно оцінили стан виконання плану дій та визначили подальші стратегічні напрями співпраці України і РЄ.

Директор департаменту Мінрегіону Сергій Ширшов зазначив, що експерти Ради Європи зокрема і через Програму РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні»  істотно допомогли нам у підготовці відповідного законодавства і досягненні конкретних результатів у реформуванні публічного управління.

Нині  українським реформаторам  дуже важлива підтримка європейських експертів у розробленні концепції децентралізації в соціальній сфері, впровадженні європейських стандартів надання адміністративних послуг.

Реалізовуватиме ці завдання  віднині представник Генерального секретаря РЄ з питань координації програм співробітництва РЄ новий голова офіса Ради Європи в Україні Мортен Енберг, який, до речі, з 2010-го по 2014 рік працював заступником Посла Швеції в нашій країні й, що важливо, вільно спілкується українською.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»